TANKA VEĆINA

Posljedice afere u Janafu: HDZ bi mogao ostati bez većine ako osumnjičenog zastupnika isključi iz stranke

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Bude li HDZ osumnjičenog Dražena Barišića isključio iz stranke kao što je to učinio s Josipom Rimac, situacija bi se u Saboru mogla zakomplicirati, jer Barišić nije dao ostavku na mjesto u parlamentu, već je zamrznuo mandat, a za šest mjeseci može ga ponovo aktiviratiZAGREB – Saborski zastupnici ukinuli su jučer zastupnički imunitet Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP), kako bi se protiv njih mogao pokrenuti kazneni postupak i odrediti im pritvor. S obzirom na to da je Barišić, dakle, uhićen, parlamentarnoj većini nedostajao bi jedan zastupnik, pa je HDZ morao brzo reagirati. Gradonačelnik Velike Gorice u mirovanje je stavio svoj mandat, a zamijenio ga je Mato Čičak, koji je već jučer položio prisegu. Tako je većina od 76 zastupnika sačuvana bez ikakve drame.


Možda tu niti u budućnosti neće biti problema, ali u HDZ-u ipak ne mogu biti sasvim mirni.


Naime, Barišić će, ako će se vodstvo HDZ-a držati kriterija iz slučaja Josipe Rimac, uskoro biti isključen iz stranke. Bivšoj državnoj tajnici to se dogodilo šest dana nakon što je završila u pritvoru. Barišić, predsjednik HDZ-a u Zagrebačkoj županiji, međutim, posjeduje jednu veliku vrijednost, koju ona nije imala. Da je Barišić podnio ostavku na zastupničku dužnost, s čime su kao opcijom visoki dužnosnici HDZ-a i javno kalkulirali, više se ne bi mogao vratiti u Sabor, pouzdani Čičak ostao bi njegova trajna zamjena i sve bi bilo u redu. Ali, Barišić se odlučio za drugu mogućnost, mandat je samo zamrznuo što znači da ga, takav je zakonski rok, već za šest mjeseci može opet aktivirati.


Sfera nagađanja
Kad bi Barišić to i učinio sredinom ožujka, opet bi, ako HDZ do tada ne uspije barem malo podebljati većinu u Saboru, bio ključan za održavanje Vlade Andreja Plenkovića. No, ako bi Barišić poput Josipe Rimac u međuvremenu bio izbačen iz HDZ-a, možda se ne bi osjećao obaveznim dolaziti u Sabor na baš svako glasovanje. Stranačka stega za Barišića, ako kao zastupnik više ne bude član HDZ-a, ne bi važila.


Žestoko krenulo

– Sramotno je da smo u 50 dana ovog saziva Sabora imunitet skinuli već trojici zastupnika. Ako nastavimo ovim tempom, pitam se koliko ćemo trajati, za par godina u Saboru neće biti kvoruma, rekao je Tomislav Tomašević iz Zeleno-lijevog bloka, koji je upozorio da je jako problematično ako je Dragan Kovačević, o čemu se spekulira u medijima, unaprijed dobio informaciju da će ga policija privesti.

Naravno, možda bi on bio lojalan Vladi i u tim novim okolnostima, naročito stoga što bi s njezinim padom i raspuštanjem parlamenta izgubio zastupnički mandat. No, to je tek u sferi nagađanja. Ono što je činjenica je da se Barišić sada nije odrekao mandata, što bi za HDZ sigurno bila bolja varijanta, i da Plenković o tome treba voditi računa, pa i kad će se donositi odluka hoće li velikogorički gradonačelnik biti isključen iz stranke.


Što se Čička tiče, on je kao načelnik Rugvice u ljeto prošle godine Miroslavu Škori, opravdavajući to njegovom predsjedničkom kandidaturom, otkazao koncert u svojoj općini, a to mu u Domovinskom pokretu, čini se, nisu zaboravili.


Član Škorine stranke Daniel Spajić je na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva, na dnevnom redu koje je jučer ujutro bio Čičkov ulazak u Sabor umjesto Barišića, izrazio nadu da se njemu neće skidati imunitet, premda je tvrtka Elektrocentar Petek, zbog koje su dvojica gradonačelnika uhićena, poslovala i s Rugvicom. Čičak to kasnije u izjavi nije negirao, ali je objasnio da tvrtku Kreše Peteka već dulje vrijeme nije angažirao.


Bliski suradnici


– Elektrocentar Petek niti što radi niti je dobio u Rugvici bilo kakav natječaj u zadnje dvije godine, tako da ne vidim nikakvog razloga zašto je to kolega Spajić govorio.


Bilo je od tada velikih natječaja u Rugvici, ali Elektrocentar Petek nije na njima dobio posao, naglasio je Čičak. Priznao je da mu je teško mijenjati Barišića dok se on nalazi u pritvoru. Njih su dvojica vrlo bliski suradnici, Barišić je predsjednik, a Čičak glavni tajnik HDZ-a u Zagrebačkoj županiji.


Osim što su provocirali Čička, zastupnici Domovinskog pokreta vrtjeli su i svoju omiljenu tezu o duopolu HDZ-a i SDP-a, potvrđenom i u aktualnoj aferi, a o njoj su se izjašnjavali i predstavnici ostalih oporbenih stranaka.


Predsjednik HSS-a Krešo Beljak otkrio je da su i njemu, kao gradonačelniku Samobora, »neki ljudi dolazili s određenim idejama«.
– Srećom da sam cijepljen od toga, pa sam odbio bilo kakvu kombinaciju. Da nisam, i meni bi danas skidali imunitet, kazao je Beljak.