Hrvatska predaje predsjedanje Njemačkoj

Plenković razgovarao s Angelom Merkel: Hrvatski planovi za Schengen i pristupanje europskom tečajnom mehanizmu imaju potporu Njemačke

P. N.

foto: Ured predsjednika Vlade

foto: Ured predsjednika Vlade

Kancelarka Merkel posebno je izrazila zadovoljstvo zbog rezultata u politici proširenja EU-a, ostvarenih tijekom hrvatskog predsjedanja te Zagrebačkim sastankom na vrhu između država članica EU i zemalja zapadnog Balkana.Posljednjeg dana hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i zaželio joj uspjeh tijekom predsjedanja koje Njemačka preuzima od Hrvatske,l izvijestili su iz Ureda predsjednika Vlade. Kancelarka Merkel, stoji u priopćenju za javnost, “pohvalila je postignuća hrvatskog predsjedanja, naglasivši da se ono zbivalo u teškim okolnostima Covid-19 pandemije i izazovima bez presedana u povijesti EU”.


– Kancelarka Merkel posebno je izrazila zadovoljstvo zbog rezultata u politici proširenja EU-a, ostvarenih tijekom hrvatskog predsjedanja te Zagrebačkim sastankom na vrhu između država članica EU i zemalja zapadnog Balkana. U razgovoru je bilo riječi i o završnim pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru i planu gospodarskog oporavka pod nazivom Nova generacija EU. Obostrano je istaknuta važnost što skorijeg dogovora, a rasprava o ovoj temi bit će održana na sastanku Europskog vijeća 17. i 18. srpnja, ostoji u priopšćenju.


Predsjednik Vlade Plenković informirao je kancelarku Merkel o hrvatskim planovima pristupanja Europskom tečajnom mehanizmu II i Schengenskom prostoru, a na tom putu, izvijestili su iz Plenkovićevog ureda, “Hrvatska uživa njemačku potporu”.
– Na temu Konferencije o budućnosti Europe izraženo je zadovoljstvo što je u završnici hrvatskog predsjedanja postignut dogovor između država članica o mandatu Vijeća za pregovore s Europskom komisijom i Europskim parlamentom o radu Konferencije. Hrvatska će aktivno pridonijeti radu Konferencije koja je izrazito potrebna Europi u ovome trenutku. Predsjednik Vlade potvrdio je da će hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman biti nazočan sutra u Berlinu na svečanom koncertu povodom početka njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a, zaključuje se u priopćenju.