Premijer

Plenković ogovorio Milanoviću: Bjesnoća je zarazna, nadam se da on nema nikakvih posljedica

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Iskreno ne znam koji je to kamenčić u cipeli koji ga muči, nešto ga očito muči, ne znam točno što je, rekao je Plenković o MilanovićuPremijer Andrej Plenković reagirao je na najnovije izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je danas ustvrdio da je Plenković morao znati za istragu koja se vodila protiv osumnjičenog šefa Janafa Dragana Kovačević, jer je on “čuvar državnih tajni”.


Milanović je ranije spočitao Plenkoviću da je zajedno s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem znao za istragu koja se vodila protiv Kovačevića, što je Plenković oporvgnuo poručivši Milanoviću da je nervozan.


Kamenčić u cipeli


Danas je, pak, Milanović ustvrdio da Plenković mora znati za određene istrage koje provodi Državno odvjetništvo, kazavši da je premijer “čuvar državnih tajni” i da “nema informiranije osobe u državi od njega”.
Neovisnost je istrage i DORH-a kao institucije u tome da predsjednik Vlade ne može na njih utjecati, ali ne i potpuna izoliranost od svega. Plenković se osvrnuo na izjavu predsjednika koji je kazao da je bijesan.


“Ne bih rekao da sam ja nervozan, što se tiče bjesnoće ne daj Bože nikome. To je zarazna bolest, s teškim simptomima, a već imamo koronu. Idući tjedan je čini mi se EU tjedan bjesnoće.


Nadam se da Milanović nema nikakvih težih posljedica, nego da se figurativno izražava”, rekao je Plenković, prenosi N1.


Dodao je: “Iskreno ne znam koji je to kamenčić u cipeli koji ga muči, nešto ga očito muči, ne znam točno što je”.


Svađe nema, vjerujte


Smatra da Milanovićevi komentari govore najviše o njemu samome.


“Kako je on znao i obavljao neke stvari to ostavlja puno upitnika na to vrijeme. Ja drukčije doživljavam podjelu vlasti, između ostalog ta zabrinutost tko upravlja državom – upravljaju institucije. Država funkcionira, sredstva su tu, plaća, mirovine, proračun, EU sredstva. Onaj tko ima problem s kršenjem zakona, njime će se baviti institucije”, rekao je Plenković.


Plenković kaže da je danas velik broj stručnjaka – od samog DORH-a koji je dao vrlo jasno priopćenje, do ustavnih stručnjaka i stručnjaka kaznenog prava – objasnio da, ako traju izvidi, o tome ne zna izvršna vlast pa ni ministar ni premijer.


Svađa njega i Milanovića je, dodaje, samo narativ u medijima, i poručuje da sukoba među njima – nema. Spreman je, kaže, očitovati se o onome što zna.


“Ja nemam problem doći na bilo koje povjerenstvo ili saborski odbor i reći o ovome štogod znam, ali čini mi se da se radi o nekom marketinškom sredstvu oporbe. Ono što je bitno je da se mi borimo protiv korupcije, temeljem zakona i svojih ovlasti to rješavaju tijela”, dodaje Plenković.


Kako je Kovačević prošao provjeru?


Premijera je upitan je li vrijeme za Zakon o sukobu interesa, nakon saznanja o ovom slučaju.


“Ovo je malo ozbiljnije od sukoba interesa, ovo je kazneno zakonodavstvo”, odgovorio je.


Na pitanje kako je moguće da je Kovačević prošao provjeru u veljači, kad je ponovo imenovan kao predsjednik Uprave Janafa, Plenković kaže da tada nije bilo saznanja o ovakvoj aferi.


“Mi nismo imali saznanja tada. Sigurnosne provjere traju i po tri mjeseca, onda ćemo osporiti sve što radimo. Možemo mi čekirati svakoga sada do daljnjega ali opet nam mogu promaći ovakve stvari”, rekao je Plenković.


Ima li pritisaka na DORH?


Premijera su pitali i je li bilo nekih pritisaka na DORH kada se otkrila, primjerice, afera Saucha, na što je on odgovorio kako se ta afera i afera Janaf ne mogu usporediti.


“Postojao je već neki predmet koji se odnosio na Milanovićeve savjetnike i provjerili smo ima li nešto u tome, pa smo pozvali državne odvjetnike to nije utjecaj i pritisak na DORH to je zapravo prijava kaznenog djela.


Ovdje imate situaciju gdje DORH i policija provod samostalno tajne izvide, a za njih može znati DORH ili policija. Ja kada u uredu shvatim kao novi premijer da je kod bivšeg premijera bilo fabriciranja putnih naloga, pitam ljude ima li toga još i shvatim da se to još radi, koga ja da obavijestim – vas medije ili da zovem DORH? Pa nisu to pritisci”, zaključio je Plenković, prenosi N1.