Angažirao službu sigurnosti

Plenković je, izgleda, sasvim ozbiljno zbog Milanovića tražio jazavce po Vladi: “Pretražili smo sve, nismo ih našli”

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ja sam pretražio cijelu Vladu, angažirali smo naše pripadnike, djelatnike sigurnosti, niti jazavce nismo našli. Čak nema ni materijalnih dokaza da su ovdje ikad boravili, rekao je PlenkovićPremijer Andrej Plenković u intervjuu za RTL komentirao je verbalne okršaje s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Novinarku je uvjeravao da zadnjih dana pretražuju cijelu Vladu, najprije zbog “kasnonoćnih tvitova”, zatim zbog jazavaca, a provjeravali su i tko je u njegovom timu završio medijsku školu Yutela.


“Moramo prije svega pogledati činjenice. Predsjednik Republike je jučer govorio o nekakvom tvitu u kasnonoćnim satima, koji je navodno usmjeren protiv njega. Evo, mi smo pretražili sve u Vladi, sve kompjutore, tvit nismo našli.


Onda smo ga isto čuli kako postoje jazavci u Vladi. Jazavci. Pretpostavljam da je mislio na moje suradnike. Ja sam pretražio cijelu Vladu, angažirali smo naše pripadnike, djelatnike sigurnosti, niti jazavce nismo našli. Čak nema ni materijalnih dokaza da su ovdje ikad boravili.
Znate što smo onda još provjeravali? Ima li netko tko je završio školu Yutela, neku medijsku školu Yutela. Išli smo u kadrovsku službu, verificirali sve kurikulume i nema nikakvih podataka čak ni tragova da netko ima Yutelovu školu, a izgleda da čak ni te škole nije bilo”, ispričao je Plenković.


Boris Milošević ide u Knin


Na konstataciju da je ironičan, Plenković je odgovorio da je ozbiljan.


“Ja poštujem predsjednika i instituciju predsjednika. Kao odgovoran predsjednik Vlade išao sam provjeravati njegove navode, na kraju mi se čini da ga je možda netko od njegovih sugovornika dezinformirao, doveo ga u zabludu.


Koji su razlozi da ga netko od njegovih sugovornika tako dezinformira i toliko dovede u zabludu, to bi on morao vidjeti. Jesu li oni bili pod utjecajem nečega, ja to ne znam. Ja sam siguran da on sam od sebe ne bi tako nešto krivo kazao”, rekao je Plenković.


Potvrdio je da je danas s SDSS-om i predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj dogovoreno da oni sudjeluju u proslavi 25. obljetnice Oluje u Kninu.


“Sudjelovat će potpredsjednik Vlade Boris Milošević i mislim da je to dobro i korisno, korisno prije svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcionira danas”, rekao je Plenković.


Hoće li Milorad Pupovac doći u Knin?


“Cijelo vrijeme smo razgovarali o tome da u Kninu 5. kolovoza budu svi članovi Vlade. Ono što sam ja htio i što je bila moja želja, to je upravo da Boris Milošević kao član Vlade bude u Kninu”, rekao je Plenković.


Tomo Medved u Gruborima


S Pupovcem, kaže, nije razgovarao o tome gdje će biti na taj datum, što je, dodaje, u konačnici njegov odabir.


“Ono što mogu reći je da će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obilježavanju zločina koji je počinjen u Gruborima nakon Oluje te na taj način poslati snažnu poruku Vlade o tome da moramo poštovati sve žrtve i dostojno obilježiti ta mjesta. Ministar Medved ide u Grubore 24. ili 25. kolovoza kada točno odredimo datum”, rekao je.


Odlučili su odlaskom ministra Medveda poslati snažnu poruku.


“To je zasigurno vrlo važna i velika poruka, poruka potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja, generala Hrvatske vojske, zapovjednika Tigrova i čovjeka koji jako dobro na temelju svojih osobnih i obiteljskih posljedica koje su mu nanešene tijekom Domovinskog rata može na najbolji mogući način u ime Vlade, a na određen način i hrvatskih branitelja, poslati važnu i snažnu poruku, poruku pomirenja i okretanja budućnosti”, rekao je Andrej Plenković u intervjuu RTL-u.