UNATOČ OBAVEZNOJ ČLANARINI

Otpuštanja u HGK-u, pobuna u HUP-u: Kriza pokrenula duboka previranja u poduzetničkim udrugama

Branko Podgornik

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Vodstvo Hrvatske udruge poslodavaca odlučilo se povući, a široka skupina nezadovoljnika traži reformu te organizacije te »hrabriji« nastup prema Vladi kako bi im povećala pomoć za premošćivanje krizeZAGREB – Zastoj gospodarstva u Hrvatskoj pogodio je ne samo poduzeća, nego i njihove dvije glavne organizacije koje su već mjesecima zahvaćene komešanjima. Nakon što je Hrvatska gospodarska komora (HGK) objavila da će morati otpustiti 30 posto zaposlenih, duboka previranja izbila su na površinu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), u kojoj utjecajni krugovi planiraju poslije godišnjih odmora postaviti novo vodstvo te pojačati pritisak na vlasti radi spašavanja gospodarstva, prema neslužbenim informacijama.


Da se u HUP-u odvija svojevrsna pobuna – u kojoj nezadovoljnici smatraju kako dužnosnici te udruge nisu dovoljno učinkoviti u zastupanju interesa članova – potvrđuje činjenica da se dosadašnje vodstvo HUP-a odlučilo povući. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja, kojoj je istekao drugi trogodišnji mandat, još potkraj svibnja poručila je kako odustaje od ponovne kandidature za vodeću dužnost.


Odlazak sa svih funkcija u udruzi najavio je i šef nadzornog odbora, poslovni veteran Branko Roglić iz grupe Orbico, koji je tijekom 1990-ih godina bio jedan od utemeljitelja HUP-a. Ostavku je nedavno podnio glavni direktor HUP-a Davor Majetić, nakon desetogodišnjeg obavljanja te dužnosti, pri čemu neki tvrde da je zapravo smijenjen. Za vršitelja dužnosti glavnog direktora, dok se ne nađe novi, izabran je Damir Zorić iz grupe Euroherc.


Inicijatori reforme
Pokretač promjena u Udruzi poslodavaca je skupina od 40 utjecajnih članova iz brojnih granskih udruga, koja – prema izvješćima Lidera – potporu za reformu dobiva i u skupštini udruge. Radi se o »Inicijativi za hrabriji, uključiviji i pravedniji HUP«, koja se ukratko naziva »HUP za HUP«. Nezadovoljnici traže jačanje uloge skupštine, veću unutarnju transparentnost u radu te povećanje ovlasti tijela HUP-a, u odnosu na sadašnje ovlasti pojedinaca.


Ono što je javnosti najzanimljivije, incijatori reforme traže »hrabriji« i usklađeni nastup te udruge prema vlastima, budući da granske udruge HUP-a nerijetko izlaze s nepodudarnim zahtjevima. Informacije o previranjima u HUP-u cure u javnost neslužbeno, jer je udruga u ovom trenutku obezglavljena. Protagonisti događaja ne javljaju se na telefone, a najviše što se iz HUP-a službeno može doznati jest potvrda da se pripremaju promjene u vodstvu.


U skupini od 40 poduzetnika koji traže reformu HUP-a ističu se predsjednik uprave Plive Mihael Furjan, član uprave Hrvatskog Telekoma Boris Drilo, kao i Petar Šimić, vlasnik tvrtke Primaco. Prema izvješćima, skupina nema jednog vođu, pa tek treba vidjeti koga će kandidirati za novog predsjednika HUP-a.


Glas poduzetnika


Najslikovitiji pokazatelj dubokih previranja u hrvatskim poduzetničkim krugovima nakon izbijanja pandemije bilo je iznenadno pokretanje konkurentske udruge »Glas poduzetnika«. Ona je djelovanjem putem društvenih mreža u kratko vrijeme, kako sama tvrdi, dobila više od 10 tisuća članova (tvrtki). Njezina nagla pojava ukazala je na to da HGK i HUP, prema raširenom mišljenju među poduzetnicima, nisu dovoljno brzi i odlučni u zastupanju njihovih interesa.


Glas poduzetnika, među ostalim, zatražio je ukidanje obvezne članarine tvrtki u HGK-u, smatrajući je neporeznim nametom gospodarstvu. Usporedno s tim, Komora je zbog pandemije privremeno odustala od naplate članarina i ostala bez dovoljno prihoda, pa je njezin predsjednik Luka Burilović nedavno objavio da će HGK otpustiti gotovo svakog trećeg zaposlenog, više od 150 djelatnika.


Promatrači vjeruju da previranja u poduzetničkim organizacijama neće proći bez posljedica ni po Banske dvore. Sudeći prema razvoju događaja, nema sumnje da će poduzetnici – kojima prijete poslovne nevolje, gubici i stečajevi – pojačati pritisak na Vladu kako bi im povećala pomoć za premošćivanje krize. Nema sumnje, također, da će poduzetnici snažnije zahtijevati provođenje reformi i poreznih rasterećenja.