Gost na Dnevniku Nova TV

Odvjetnik Dragana Kovačevića: U medijima se iznose isključivo stavovi USKOK-a. Moj klijent nije kriv i namjerava se vratiti u Janaf

P. N.

foto Josip Regovic/PIXSELL

foto Josip Regovic/PIXSELL

Po ugovoru, istaknuo je Farčić, on ima pravo na drugo radno mjesto. Izgledna je također i druga opcija, a to je otpremina.“Ono što vidimo u medijima ne smatramo objektivnom istinom. U medijima se uglavnom iznose stavovi USKOK-a, a o stvarima koji su izvan postupka često se prekoračuje i stav Državnog odvjetništva te često imamo teško narušavanje presumpcije nevinosti.”


Tako je, gostujući na Dnevniku N1 televizije, rekao Ivo Farčić, odvjetnik Dragana Kovačevića, pritvorenog bivšeg predsjednika Uprave Janafa, dodajući da će se Kovačević na sudu izjasniti da nije kriv. Također, Farčić je istaknuo da se njegov klijent defintivno namjerava vratiti u Janaf. Po ugovoru, istaknuo je Farčić, on ima pravo na drugo radno mjesto. Izgledna je također i druga opcija, a to je otpremina.


– Sve drugo će vidjet. Pokušao sam u petak stupiti u kontakt s osobama iz Janafa, ali nisam uspio. Pokušat ću ponovno u ponedjeljak, rekao je Farčić.


O curenju informacija
Govoreći o curenju informacija iz istrage, Farčić je istaknuo:


“Ja ne mogu reći da je glavni izvor curenja informacija upravo DORH. Ne bih uperio kritiku ni na jednu službu, ali već u samom startu su tijela gonjenja izrazila zabrinutost da cure informacije pa tvrde da je moj branjenik saznao da se nešto protiv njega vodi. Sama država je rekla da curi iz države.”


Nadzorni odbor Janafa Kovačeviću je pripremio – izvanredni otkaz

Prema informacijama koje objavljuje Jutarnji list, pritvoreni šef Janafa Dragan Kovačević neće se moći vratiti u Janaf,, niti će dobiti otpremninu. Naime, on će po svemu sudeći dobiti – izvanredni otkaz, po cijenu da kasnije tuži tvrtku koju je vodio.


Prema Kovačevićevom ugovoru, on je u slučaju smjene imao pravo bna poziciju savjetnika Uprave, s plaćom člana Uprave, koja iznosi oko 25 tisuća kuna bruto. U slučaju odlaska, pak, imao je pravo na otpremninu od šest bruto plaća plus šest polovica svoje bruto plaće, koja je iznosila nešto više od 45.200 tisuća kuna, što je 25.700 kuna neto.


Međutim, Nadzorni odbor tvrtke smatra da je on prekršio svoj menadžerski ugovor, odnosno da je nanio štetu tvrtki, što će biti povod za otkaz bez otpremnine, koja bi iznosila nešto više od 407 tisuća kuna.

Dodao je da nitko od branitelja nije imao spis u ruci te da oni nisu mogli biti izvor curenja informacija iz istrage.


– Sad imamo jednu fazu koju bih nazvao orkestriranim medijskim narušavanjem diginiteta osumnjičenika. U pitanju je pokušaj da se njegova moralnost naruši i da se tako na neki način utječe i na rezultat kod suda, rekao je Farčić.


Kovačevićev odvjetnik demantira da je njegov klijent primio novac u famoznom Klubu.


– Mi to osporavamo. Čak niti USKOK ne tvrdi da je on dobio novac. Oni kažu da postoji osnovana sumnja, a neprofesionalno je kada se u medijima piše da je Kovačević dobio novac, kaže Farčić.


Ne osjeća se dobro


Odvjetnik Dragana Kovačevića istaknuo je da se njegov klijent ne osjeća dobro u pritvoru te smatra da on tamo ne pripada, odnosno da mu u pritvoru nije mjesto. Govoreći o imovini svog klijenta, Farčić napominje da ne vidi nesrazmjer između njegovih primanja i imovine.


– Ovaj nesrazmjer imovine javnost ga možda vidi, ali ja trenutno znam nešto više od prosječne javnosti i taj nesrazmjer ne vidim. Vidim da ima vlasništvo tri stana i veliko kreditno zaduženje. Njegova uspješnost se sastoji u tome da servisira kredite. Znam za barem 400 tisuća eura kreditnog zaduženja i smatram da njegova imovina nije veća od toga. Druga je stvar što su se u nekim medijima pojavile vijest da imovina društava u kojem ima udjele imaju stanove i da oni pripadaju njemu. To je nedopustivo, jer bi netko tko je u vlasništvu građevinske firme imao 150 stanova. To jednostavno nije istina. Tvrtke imaju stanove, možda investiraju, nisam upoznat s time. To nije njegova imovina, nego imovina tvrtke, istaknuo je Farčić.


Kovačevićev odvjetnik nije primio rješenje o blokadi imovine njegovog klijenta, ali ga, kaže, smatra mogućim.


– Kada su ljudima blokirali imovinu, nisu blokirali onu koja je kreditno zadužena. Ta blokada imovine mora biti takva da odgovara mogućoj imovinskoj šteti. Postoji sudska praksa kada je ljudima blokirana imovina veća od iznosa koji im je stavljen na teret, ali tad je Vrhovni sud to blokirao, zaključio je Kovačevićev odvjetnik.