O životu u Kaliforniji u doba korone

Obitelj hrvatskog nogometaša o novoj karanteni u Los Angelesu: “Situacija je izmakla kontroli”

Sandy Uran

Obitelji Vujanović ove godine zbog pandemije neće doći u Rijeku koja im nedostaje / Foto Privatna arhiva

Obitelji Vujanović ove godine zbog pandemije neće doći u Rijeku koja im nedostaje / Foto Privatna arhiva

Malo zbog otvaranja poslovnih djelatnosti, malo zbog prosvjeda, situacija je izmaknula kontroli i prije neki dan gradonačelnik je izjavio da je moguće da se opet sve poslovne djelatnosti zatvore, kaže Sanja VujanovićLOS ANGELES  Supruga nekadašnjeg nogometaša Gorana Vujanovića, Sanja Vujanović, javila se iz grada anđela, Los Angelesa, na naš upit kakva je situacija u Kaliforniji s obzirom na novu karantenu koja ih je zadesila nakon porasta oboljelih i zaraženih od COVID-19.


Nekadašnji uspješni hrvatski nogometaš Goran Vujanović nakon što se povukao iz svijeta sporta, preselio se u Ameriku, točnije u Los Angeles, gdje živi sa suprugom Sanjom i petogodišnjom kćeri Aurorom.


Bavi se prodajom nekretnina, ali je i dio tima koji vodi poznati restoran Dan Tana u koji zalaze poznati glumci, te je tako imao priliku upoznati Brucea Willisa, Benicia Del Toroa te mnoge druge celebrityje. Kao što smo već istaknuli, tema našeg razgovora s njegovom suprugom, kojeg smo preko velike bare obavili posredstvom suvremene tehnologije, bila je vezana za probleme koje sa sobom donosi pandemija koronavirusa, dok nam je Goran poslao fotografije s Beverly Hillsa.
– Mi smo svi dobro. Oboje radimo i ove godine zbog situacije nećemo imati godišnji, ali ćemo zato ako Bog da druge godine doći u Rijeku, koja nam nedostaje, i bit će to najljepši dolazak doma ikad, poslije svega ovoga što nas je zadesilo, rekla nam je Sanja kad smo je pitali kako su ona i članovi njene obitelj, te nam je potom ispričala što se točno događa u Los Angelesu.


Iako je u LA-u 95 posto vremena sunčano kroz cijelu godinu, tijekom snimanja za naš list - bilo je oblačno / Foto Goran VUJANOVIĆ

Iako je u LA-u 95 posto vremena sunčano kroz cijelu godinu, tijekom snimanja za naš list – bilo je oblačno / Foto Goran VUJANOVIĆ


 


– Situacija u Los Angelesu, Kaliforniji, ali i u cijeloj Americi je kritična. Prvi slučaj koronavirusa u Kaliforniji potvrđen je 26. siječnja ove godine. A 4. ožujka Kalifornija je objavila izvanredno stanje, te je 19. ožujka izdana »stay at home – ostani doma« naredba. Ovog tjedna, 22. srpnja, Kalifornijski Odjel za javno zdravstvo je objavio da do sada imamo 400.769 potvrđenih slučajeva i 7755 umrlih, istaknula je.


»Stay at home«


– U svibnju Los Angeles se postepeno počeo otvarati, naravno uz neke sigurnosne procedure. Počeli su najprije otvarati parkove, planinarske staze, golf terene, dućane odjeće, igračaka, nakon toga su se počeli otvarati restorani i kafići, frizerski i beauty saloni, crkve i drugo. U isto vrijeme počeli su i veliki prosvjedi »Black Lives Matter«. U to vrijeme u Los Angelesu smo imali oko tisuću novozaraženih dnevno, ta brojka se nažalost do današnjeg dana popela na oko 4 tisuće novozaraženih dnevno, od toga 50 posto oboljelih ima od 18 do 40 godina. Naravno s toliko zaraženih dnevno i bolnice su se počele puniti zabrinjavajućom brzinom. Naša nam je sugovornica potom rekla:


– Početkom ovog mjeseca kad se ta brojka počela opasno penjati, odlučili su da se ponovo zatvaraju određene djelatnosti, ali s mogućnošću rada na otvorenom za neke od njih, naprimjer ako restoran ima terasu, može primati goste samo na terasi s odvojenim stolovima, na distanci od 2 metra. Uvelo se i nošenje pokrivala za lice, to jest zaštitnih maski na svim javnim mjestima. Isto tako u ova zadnja dva mjeseca plaže i sve parkinge oko plaža su zatvorili, pa opet otvorili. U pojedinim razdobljima bilo je moguće samo trčati i hodati po plažama, ali ne i sunčati se i kupati, zbog prevelikog okupljanja ljudi. Malo zbog otvaranja poslovnih djelatnosti, malo zbog prosvjeda, situacija je izmakla kontroli i od prije neki dan gradonačelnik je izjavio da smo na rubu ponovnog »stay at home – ostani doma« naredbe, odnosno da je moguće da se opet sve poslovne djelatnosti zatvore.


Stalna neizvjesnost


Kad je riječ o početku nove školske godine o kojoj se u Americi proteklih dana puno raspravlja, kazala je kako su državne škole i fakulteti odlučili da za sada neće otvoriti svoja zdanja, nego će učenici učiti preko interneta.


Los Angeles / Snimio Goran VUJANOVIĆ

Los Angeles / Snimio Goran VUJANOVIĆ


 


– Imat će školske satove i predavanja online, kao što su to imali od ožujka kad se sve pozatvaralo. Situacija se mijenja i razvija skoro svakodnevno, tako da smo stalno u neizvjesnosti, te se pitamo što nam donosi sutra.


Gorana Vujanovića koji se bavi prodajom nekretnina pitali smo kakva je situacija u njegovom poslu. Kazao je kako u poslu s nekretninama ne vlada kriza, da je možda nešto manje kuća na prodaju, ali da ima puno kupaca, tako da za one koji odluče prodati svoju nekretninu, ako nije preskupa, može se brzo prodati, to jest može se brzo naći kupac.


Za kraj razgovora njegova nam je supruga istakla kako se osim u Kaliforniji i u mnogim drugim državama SAD-a bilježi nagli porast zaraženih od koronavirusa, kao naprimjer na Floridi, u Georgiji, u North Carolini, u Luisiani i u Illinoisu. Navela nam je i kako je u LA-u 95 posto vremena sunčano kroz cijelu godinu, ali da je baš kad je njen suprug Goran fotografirao po Beverly Hillsu, kako bi nam poslao snimke, bilo oblačno. Razmijenili smo pozdrave i želje da svi ostanemo zdravi i da se čuvamo korone te smo tako svi u Rijeci i šire dobili pozdrave od Vujanovic family iz Los Angelesa.