Koronavirus

Danas “samo” 70 novih slučajeva, ali preminulo je još pet osoba: U PGŽ-u u samoizolaciji dva razreda – u Opatiji i Rijeci

P. N.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Pool

Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Pool

U Primorsko-goranskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciju su upućena dva srednjoškolska razreda - razred Obrtničke škole u Opatiji i razred Srednje talijanske škole u Rijeci.U Lici na vjenčanjima i sprovodima smije biti do 50 ljudi“U posljednja 24 sata zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2002. Među njima je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Pet osoba je preminulo”, objavio je jutros Stožer civilne zaštite.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 14992 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 253 preminulo. Ukupno se oporavilo 12737 osoba, od toga 201 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutno 9159 osoba.


Do danas su ukupno testirane 262 132 osobe, od toga 3268 u posljednja 24 sata.


ZBIRNE BROJKE
Zagreb – 16


Bjelovarsko – bilogorska županija – 7


Vukovarsko – srijemska županija – 6


Primorsko – goranska županija – 2


Splitsko – dalmatinska županija – 2


Istarska županija – 0


Sisačko – moslavačka županija – 0


Koprivničko – križevačka županija – 0


Požeško – slavonska županija – 0


Dubrovačko – neretvanska županija – 0


Krapinsko-zagorska županija – 9


Međimurska županija – 9


NOVO! 15:39 – U Međimurskoj županiji devet je novih pozitivnih nalaza na koronavirus, u škole se vraćaju maske, a razmatra se ograničavanje broja ljudi na svadbama na 50, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u ponedjeljak.


Nakon što je jučer zabilježen veći broj zaraženih s jedne svadbe, iz Stožera ističu da je od izbijanja korona krize to prvi put povećanja broja pozitivnih. Dodaju da je slučaj lokaliziran i stavljen pod nadzor epidemiologa te da je do sada ukupno 20 pozitivnih osoba povezano s navedenom svadbom održanom 12. rujna. U sljedećim danima moguće je evidentiranje još povezanih, sekundarnih slučajeva.


Do sada je u Međimurju testirano ukupno 5890 osoba. Od jučer neobrađenih uzetih uzoraka pet nalaza je pozitivno, a šest negativno. Danas do 11 sati testirane su 163 osobe,  četiri su nalaza pozitivna, 44 negativna, a ostalih 115 u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 287 osoba.


NOVO! 14:11  Zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije na području Varaždina i Varaždinske županije, od sutra na području toga grada učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole i njihovi nastavnici tijekom nastave u učionicama ne moraju nositi zaštitne maske.


Odluku je u ponedjeljak donio Stožer civilne zaštite Grada Varaždina. Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i njegov zamjenik i načelnik tog stožera Zlatan Avar u ponedjeljak su održali sastanak s ravnateljima osnovnih škola na kojem su im prenijeli informacije i upute vezane uz tu odluku, priopćili su iz varaždinske gradske uprave.


Posebno je upozoreno da je i dalje, kako bi se spriječilo širenje covida-19, obveza poštovati i provoditi sve ostale mjere, upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, poput fizičkog razmaka, dezinfekcije i održavanja higijene.


Iz Grada Varaždina ističu da se odlukom „ne narušava pravo svakog pojedinca da, s obzirom na svoje zdravstveno stanje i osobno uvjerenje, odluči i dalje nositi masku unatoč odluci Stožera“.


Ako se epidemiološka situacija pogorša, odluka će se odmah revidirati, dodaju iz gradske uprave i ponovno pozivaju građane da poštuju mjere radi sprječavanja širenja covida-19 te da svoju djecu ne vode na veće skupove, ponajprije one koji su utvrđeni kao najveća žarišta zaraze – svatove.


NOVO! 13:55 U Brodsko-posavskoj županiji osam je novooboljelih od covida-19, a u kršenju protuepidemijskih mjera u gospodarskim subjektima i na javnim skupovima utvrđen je 31 prekršitelj, objavio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.


Trenutačno je u toj županiji 118 osoba pozitivno na koronavirus, a njih 15 je na liječenju u bolnici. Pod mjerom samoizolacije trenutačno je 578 osoba.


Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji na koronavirus bilo je pozitivno 605 osoba.


Županijski stožer u ponedjeljak je objavio i rezultate prošlotjednih nadzora u gospodarskim subjektima i na javnim skupovima.


U 31 nadzoru od 137, koliko je provedeno, evidentirana su kršenja propisanih mjera, a među prekršiteljima je devet trgovina, osam noćnih klubova i sedam kafića. Među prekršiteljima su i organizatori pet nogometnih utakmica.


Prekršiteljima su izrečena upozorenja.


NOVO! 13:53 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je devet novih osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.


Tri novozaražene osobe su s područja Donje Stubice, a po jedna s područja Krapine, Oroslavja, Zaboka i Zlatara te općina Desinić i Zagorska Sela.


U protekla 24 sata pristiglo je i 55 negativnih nalaza.


Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije trenutno je 84.


  


NOVO! 13:49 Nacionalni Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je, na prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije, donio nužne epidemiološke mjere za tu županiju, osim područja Grada Novalje, u trajanju od 14 dana.


U Ličko-senjskoj županiji od utorka, 22. rujna, uvodi se obveza dezinficiranja ruku i nošenja maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim objektima u kojima se obavljaju javne djelatnosti.


Na vjenčanjima i svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, dok na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 20 osoba.


Na sahranama je dozvoljena prisutnost najviše 50 osoba, bez održavanja karmina, a sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom.


Na svim javnim i društvenim okupljanjima (izložbe, priredbe, vjerska okupljanja, manifestacije i sl.) obvezna je upotreba dezinfekcijskih sredstava i nošenje maski za lice ili medicinskih maski te održavanje fizičke distance od dva metra.


Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja.


NOVO! 11:43 U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite.


U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u posljednja 24 sata testirano je 384 uzoraka, a među novooboljelima njih sedam su kontakti od prije pozitivnih osoba.


Pet ima negativnu epidemiološku anamnezu, dva su slučaja uvoza iz Francuske i s Kosova, a dva slučaja su još u obradi, kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za medije.


Tijekom zadnja 24 sata od zaraze koronavirusom oporavile su se 24 osobe, a  za 153 osoba je određena mjera samoizolacije.


Vezano za škole, pozitivna su dva učenika iz dvije osnovne škole, dvije učiteljice iz dvije osnovne škole, dva učenika iz dvije srednje škole. Ukupno je u samoizolaciji 145 učenika osnovnih škola, 47 učenika srednjih škola i tri učitelja osnovnih škola.


Na koronavirus je pozitivna i djelatnica privatnog doma za starije, obiteljski kontakt prethodno oboljele osobe.


Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da su tijekom vikenda, 18. 19. i 20. rujna kroz Covid ambulante prošle 632 osobe, izolacija je određena za 13 osoba, a na testiranje je upućeno 245 osoba. Na drive-in punktovima testirano je 313 osoba. Tijekom tri dana vikenda bilo je 107 pozitivnih osoba.


 


NOVO! 11:14 U Primorsko-goranskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, a u samoizolaciju su upućena dva srednjoškolska razreda – razred Obrtničke škole u Opatiji i razred Srednje talijanske škole u Rijeci, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.


Dvije novozaražene osobe zarazile su se od članova obitelji te su povezane s poznatim izvorom zaraze.


Učenici jednog razreda Obrtničke škole u Opatiji su preventivno u samoizolaciji, jer se jedna učenica zarazila u obitelji i bila je u kontaktu s kolegama u svom razredu.


Prema preporuci epidemiologa, u samoizolaciji su i učenici jednog razreda Srednje talijanske škole u Rijeci, jer je jedan učenik pozitivan na koronavirus.


Ozdravilo je još 11 osoba, pa su sada u županiji aktivna 84 slučaja infekcije koronavirusom, a u izolaciji je 387 osoba.


U obje škole nastavlja se s redovnom nastavom u školi, a za razrede u samoizolaciji organizirana je nastava na daljinu.


NOVO! 10:19 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom. Testirane su 32 osobe.


NOVO! 9:45 – Bjelovarsko – bilogorska županija ima sedam novih slučajeva. Dvije novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, dvije osobe s područja su općine Rovišće, a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom evidentiran je na područjima grada Daruvara te općina Đulovac i Hercegovac.


Među novooboljelim osobama je i jedan učenik. Pohađao je nastavu u Osnovnoj školi Rovišće i uslijed toga nadležna županijska epidemiološka služba stavila je u samoizolaciju jedan razred i četvero nastavnika Osnovne škole Rovišće. Šest osoba oporavilo se i skinuto je s evidencije oboljelih, tako da je trenutno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 66 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.


NOVO! 9:44 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 122 obrađena testa danas su 2 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Otoka 1 i Solina 1 osoba. Novooboljele osobe i njihovi kontakti se epidemiološki obrađuju. Ukupno 1267 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 50 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.


Jedna osoba se nalazi u karanteni.


NOVO! 9:34 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava kako nakon pristiglih nalaza na području županije nema novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Dvije osobe su proglašene zdravima.


NOVO! 9:16 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 6 novih pozitivnih osoba na covid-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 1 iz Vukovara, 1 iz Soljana i 1 s boravištem u drugoj županiji). Preminulih osoba nema.


Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 4 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik. U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 12 radnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 4 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik, objavio je županijski stožer civilne zaštite.


NOVO! 9:01 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 139 slučajeva zaraze koronavirusom, 130 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. Nema novih slučajeva.


NOVO! 8:49 – U Primorsko-goranskoj županiji danas su dvije novozaražene osobe koje su se zarazile od članova obitelji ili se radi o povezanosti s poznatim izvorom zaraze. 11 je osoba ozdravilo, tako da su s današnjim danom u županiji 84 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. 387 osoba je u samoizolaciji, od kojih je jedan razred obrtničke škole u Opatiji.


Naime, jedna se učenica zarazila unutar obitelji te je bila u kontaktu s učenicima svog razreda. Epidemiolozi su, zbog prevencije, učenike stavili u samoizolaciju. Ukupno je u PGŽ do današnjeg dana bilo 526 zaraženih osoba.


NOVO! 8:38 – U Istarskoj županiji ispitano je u zadnja 24 sata 49 uzoraka briseva. Svi su bili negativni.


Novozaraženih danas nema ni u u Sisačko-moslavačkoj županiji.