Telefonski pozivi

NOVA SAZNANJA Josipa Rimac je lobirala da se sporna točka skine sa sjednice Vlade: ‘U više me navrata nazivala’

P. N.

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Rimac je pokušala pomoći čelnicima C.E.M.P.-a, Milenku Bašiću i Draganu Stipiću da dobiju sve potrebne uporabne dozvole za vjetroelektranu Krš-PađenIstražitelji su došli do saznanja kako je bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac pokušavala utjecati i na to da se s dnevnog reda koordinacije Vlade RH skine postupak o sukobu nadležnosti između dvaju ministarstava – poljoprivrede i državne imovine – prema tvrtki C.E.M.P.


Jutarnji list piše kako se radi o točki optužbe koja Rimac tereti da je pokušala pomoći čelnicima C.E.M.P.-a, Milenku Bašiću i Draganu Stipiću, da dobiju sve potrebne uporabne dozvole za vjetroelektranu Krš-Pađene iako, kako tvrdi USKOK, C.E.M.P. nije ispunjavao sve uvjete. Upravo ta saznanja o pokušaju skidanja točke dnevnoga reda s koordinacije Vlade jedan je od razloga zbog čega USKOK želi ispitati Tenu Mišetić, zamjenicu predstojnika Ureda predsjednika Vlade i jednu od najbližih suradnika Andreja Plenkovića.


Osim nje, o “lobističkim pokušajima” prema Uredu za zakonodavstvo mogle bi biti saslušane i ravnateljica Zdenka Pogarčić, njezina zamjenica Vinkica Duvnjak i tajnica Ines Uglešić. Zdenka Pogarčić, ravnateljica Vladina Ureda za zakonodavstvo, za Jutarnji je potvrdila da ju je Josipa Rimac kontaktirala kako bi na nju utjecala da s dnevnog reda Koordinacije Vlade skine točku o sukobu nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne imovine prema tvrtki C.E.M.P.
“Državna tajnica ministarstva uprave Josipa Rimac pokušala me je telefonski kontaktirati u više navrata, pa sam je povratno nazvala, zanimajući se što je predmet njenog interesa. Tom prilikom utvrdila sam da je već bila upoznata s pravnim mišljenjem Ureda u predmetu sukoba nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne imovine. Poznato mi je da je državna tajnica kontaktirala i moje suradnice, s molbom da se predmetna točka odgodi, odnosno skine s dnevnog reda nadležne Koordinacije. Tom prilikom je dobila uputu i informaciju da je formiranje dnevnog reda i skidanje točaka u nadležnosti Koordinacije, a ne ovog Ureda – rekla je Zdenka Pogarčić za Jutarnji list.