Institut Robert Koch

Njemačka ukinula status visokorizičnih regija za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju

Hina

Foto Bruno Fantulin/PIXSELL

Foto Bruno Fantulin/PIXSELL

Zbog velikog broja zaraza koronavirusom, njemačka je vlada klasificirala pojedine regije u 11 europskih zemalja, uključujući cijelu Belgiju, Island, Wales i Sjevernu Irsku, kao područja s visokim rizikom.Njemačka vlada u srijedu je ukinula klasifikaciju visoko rizičnog područja za hrvatske regije Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te za švicarski Freiburg.


Zbog velikog broja zaraza koronavirusom, njemačka je vlada klasificirala pojedine regije u 11 europskih zemalja, uključujući cijelu Belgiju, Island, Wales i Sjevernu Irsku, kao područja s visokim rizikom.


Njemačko tijelo za kontrolu bolesti Robert Koch Institute (RKI) po prvi je put u pandemiji uključilo i Veliku Britaniju u svoj zdravstvena upozorenja.
Osim toga, prvi put su rizičnim zonama proglašena i područja u baltičkim zemljama Litvi i Estoniji. Također su dodane regije u Irskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj.


Klasifikaciju rizičnog područja i naknadno upozorenje o putovanju izdaje se ako broj zaraženih prijeđe 50 slučajeva na 100.000 stanovnika unutar sedam dana.


Novim odlukama berlinske savezne vlade, 17 od 27 zemalja EU-a sada se barem djelomično smatra visokorizičnim područjima.


Poljska je jedina od devet susjednih zemalja Njemačke koja se još nije našla na popisu rizičnih zemalja. No, i tamo se povećava broj zaraženih.


Među devet zemalja EU-a koje nisu visokorizične, popularne su turističke lokacije poput Italije, Grčke, Malte i Cipra.