Koronavirus u hrvatskoj

Najgori dan od početka epidemije: Imamo 180 novozaraženih, jedna osoba umrla

P. N., Hina

Koronavirus / Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Koronavirus / Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ovo je dosad najgori dan od početka epidemije, dosadašnji dnevni rekord po broju novooboljelih bio je njih 140U protekla 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 811.


Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Jedna osoba je preminula.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6050 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 161 preminula, a 5078 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 2752 osobe.
Ukupno 5.078 osoba se oporavilo, a dosad je preminula stotinu šezdeset i jedna osoba.


Do danas je ukupno testirano 133.493 osoba, od toga 1.201 u protekla 24 sata.


Ovo je dosad najgori dan od početka epidemije, dosadašnji dnevni rekord po broju novooboljelih bio je njih 140.


Jučer 130 slučajeva


U Hrvatskoj je jučer zabilježeno čak 130 slučajeva zaraze koronavirusom, a to je drugi najgori dan po broju novooboljelih od početka epidemije i najveći skok broja oboljelih u posljednjih mjesec dana.


Kako je objavio Nacionalni stožer civilne zaštite žarišta zaraze su uglavnom noćni klubovi na jadranskoj obali, a tu su pritom posebno spomenuti Novalja, Makarska, Vodice i Vir, te su stoga od jučer uvedene nove postrožene preporuke za rad noćnih klubova, koje će inspektori provjeravati te po potrebi i zatvarati.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5870 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 5024 se oporavilo.


Županijski stožeri počinju javljati prve podatke o oboljelima u zadnja 24 sata.


NOVO! 13:47 – Tijekom jučerašnjeg dana, u Karlovačkoj županiji je testirano 80 osoba (1 u Ogulinu). U posljednja 24 sata registrirano je pet (5) novih slučajeva oboljenja od covid-19.


Riječ je o tri mlađe muške osobe i jednoj ženskoj osobi starije životne dobi s područja Karlovca te jednom stranom državljaninu koji je bio u tranzitu kroz Karlovac. Epidemiološka obrada je u tijeku. Za jednu mlađu mušku osobu je utvrđeno da je za vrijeme inkubacije boravila u Vodicama, dok se za ostale osobe utvrđuje izvor zaraze.


NOVO! 13:15 – U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji su u pos­ljednja 24 sata zabilježena tri nova slučaja zaraze covid-19 infekcijom. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Ploča, jednoj ženskoj osobi srednjih godina iz Metkovića i jednoj mlađoj muškoj osobi iz Metkovića.


S današnjim danom izliječene su dvije osobe, strani državljani.


Oboljeli i strani turisti


NOVO! 13:07 – Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Međimurska županija, od kojih je četvero povezano s osobom koja se zaražena vratila s ljetovanja u Vodicama i infekciju prenijela na tri bliske osobe.


Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak da je jedna novozaražena osoba boravila na ljetovanju u Vodicama, koje je “prema jučerašnjem izvješću Nacionalnog stožera civilne zaštite evidentirano kao novo žarište”.


Troje novozaraženih njezini su bliski kontakti.


NOVO! 12:27 – Tri koronavirusom novozaražene osobe bilježi u zadnja 24 sata Šibensko-kninska županija, a sve su mlađe dobi, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.


Među novooboljelima je ženska osoba s prebivalištem u Šibeniku, koja je kontakt ranije zaražene osobe.


Drugi je mladić s prebivalištem u Šibeniku čija je epidemiološka obrada u tijeku, a treći mladić koja boravi u Bilicama, a došao je iz Njemačke.


U Stožeru kažu da je koronavirusom zaražen i muškarac srednje dobi koja trenutno boravi u Šibensko-kninskoj županiji, ali mu je prebivalište u drugoj županiji.


NOVO! 11:56 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirana su četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.


Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 196, dok je broj aktivnih slučajeva 32.


NOVO! 11:39 – Šest novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite te županije.


“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka u 11 sati evidentirano je 278 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o šest osoba više, a pet osoba je izliječeno”, priopćio je županijski Stožer.


Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 43 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 224 osobe, a 11 ih je preminulo.


U Zagrebu 41


NOVO! 11:30 – U Zadarskoj županiji osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom, i to s područja Zadra te općina Kolan i Poličnik, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.


Riječ je o mladim osobama rođenim između 1986. i 2001. godine kojima su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezani.


Neki od novooboljelih, navodi se u priopćenju, najvjerojatnije su se zarazili za noćnih izlazaka u većim skupinama, neki su već bili u samoizolaciji te su razvili blage simptome, a neki su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.


NOVO! 11:16 – U Zagrebu je 41 novooboljeli, od toga su 11 kontakti ranije oboljelih. a za 24 novooboljela je vjerojatno izvor zaraze na godišnjem odmoru.


Za četiri osobe je nepoznata anamneza, a dvoje je u obradi.


NOVO! 11:09 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.


Sve tri osobe su bliski obiteljski kontakti prethodno zaražene osobe, srednje životne dobi i bez simptoma pa će se liječiti kod kuće.


Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 77 slučajeva zaraze, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.


U Splitu 41 slučaj


NOVO! 10:32 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 378 obrađenih testova danas je 37 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju s područja Splitsko dalmatinske županije i to iz Splita 18, Solina 1, Okruga 1, Trogira 1, Lokvičića 1, Imotskog 2, Prološca 1, Ciste Provo 1, Kaštela 5, Sinja 1, Otoka 1, Lećevice 1, Bola 1, Starog Grada 1 i Makarske 1.


Uz 37 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju još su dvije osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju i to 1 osobe iz Zagrebačke županije i jedna osoba iz grada Zagreba, kao i dvoje stranih državljana (jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedna osoba iz Njemačke).


Svi novooboljeli iz drugih županija kao i dvoje stranih državljana testirani su u Splitu. Od 37 novooboljelih osoba sa područja Splitsko dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.


Prema izvješću KBC – a Split, preminula je starija ženska osoba stara 81 godinu, koja je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na Covid infekciju. 628 osoba nalazi se u samoizolaciji. 16 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.


NOVO! 10:17 – U Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih.


Ukupno je oboljelo 36 osoba od covida-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te je jedna osoba preminula. U protekla 24 sata testirano je 16 osoba.


U PGŽ-u dva slučaja


NOVO! 9:55 – Na području Primorsko-goranske županije u protekla 24 sata 2 su novo zaražene osobe koronavirusom, javljaju iz epidemiološke službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Riječ je o osobama koje su došle iz Dalmacije s odmora.


U županiji je trenutno 26 aktivnih slučajeva i 149 izliječenih.


U KBC-u su smještene 3 osobe, dok su 23 osobe u izolaciji u vlastitom domu/na kućnom liječenju.


NOVO! 9:43 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 9 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (6 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Vukovara, 1 osoba iz Cerne i 1 osoba iz Otoka), a nema preminulih, objavljeno je na facebook stranici županije.


Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 529, od kojih su 364 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba.


Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.


U protekla 24 sata testirano je 98 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6558.U Istri dobra situacija


NOVO! 9:15 – Tijekom zadnja 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije testirano je 144 osoba na covid-19, od kojih je 1 pozitivan. Osoba je djelatnik predškolske ustanove u Puli. U tijeku je epidemiološka obrada.


Izliječene su 2 osobe. Trenutno su 22 aktivne covid-19 pozitivne osobe.


U mjerama samoizolacije nalazi se 105 osoba.


NOVO! 9:09 – Na području Osječko-baranjske županije danas je 12 novih pozitivnih na koronavirus. Provedeno je 173 testiranja.


Deset novooboljelih osoba je iz Osijeka, jedna iz Našica i jedna iz Popovca.


U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa od kojih su tri na respiratoru.


Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 12 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 173 osoba.


NOVO! 9:03 – U Sisačko-moslavačkoj županiji u četvrtak je jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19, objavio je županijski Stožer Civilne zaštite.


Osoba je s područja grada Popovače.