Zavrzlama

Nacionalni Stožer ni danas nije uspio objaviti pravu brojku zaraženih, gdje im je zapelo s PGŽ?

Portal Novi list

Krunoslav Capak / Foto Pool FAH

Krunoslav Capak / Foto Pool FAH

Stožer je u ukupnu brojku novozaraženih uvrstio i 13 oboljelih iz PGŽ, iako u našoj županiji danas nije bilo novih slučajevaNacionalni stožer ni danas nije uspio objaviti stvarni broj novozaraženih u protekla 24 sata. Nakon zavrzlama s brojkama iz Istarske županije, danas su u ukupnu brojku novooboljelih uvrstili i 13 zaraženih iz Primorsko-goranske županije.


Problem je što je taj broj županijski stožer objavljivao u utorak i srijedu, a danas u PGŽ nije bilo novozaraženih. Što se dogodilo?


Prema pojašnjenju šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka županijski stožer PGŽ tri dana nije mogao upisivati brojeve u zajedničku platformu HZJZ-a. Stoga su, rekao je Capak, brojke iz ova tri dana pripisali današnjima.


“Oni danas imaju nula, ali…”
“On danas imaju nula, ali tri dana nisu mogli upisivati kad su imali 13 slučajeva. Jučer su imali četiri i prekjučer devet, mi smo to upisali kao 13 novooboljelih danas.


Dogodilo nam se i da je u četvrtak tehnički zakazala platforma u kojoj upisuju podatke u Istri. Mi smo to uočili u nedjelju i počeli to ispravljati. Podaci o dnevno oboljelima u od ponedjeljka do danas su ispravni i točni, što se tiče Istre”, objasnio je Capak, prenosi Dnevnik.hr.


Nacionalni stožer jučer je objavio da su u Hrvatskoj zabilježena 92 nova slučaja zaraze, dok je na službenoj Vladinoj stranici koronavirus.hr u grafičkom prikazu bio naveden podatak da je broj novih slučajeva 126. I


A što se to dogodilo u Istri?


Iz Stožera je naknadno pojašnjeno kako neki laboratoriji u Istarskoj županiji nisu uspjeli unijeti podatke u platformu.


Zavrzlamu u Istri danas je pojasnio tamošnji stožer: javili su da od četvrtka, 9. srpnja do nedjelje, 12. srpnja u Nacionalni stožer civilne zaštite zbog tehničko-informatičkih teškoća s unosom podataka iz Istre nisu poslani podatci o novozaraženima u županiji. Nekoliko je puta kontaktirana informatička potpora.


Služba za mikrobiologiju unosi podatke u aplikaciju za unos testova na uzročnika bolesti covid-19, a zbog tehničko-informatičkih teškoća s unosom podataka u sustav koji je nekoliko puta bio blokiran, cjelokupni unos podataka proveden je tek u ponedjeljak, 13. srpnja, priopćio je Stožer civilne zaštite Istarske županije.


Istodobno, kako stoji u priopćenju, Služba za epidemiologiju unosi istovrsne podatke u digitalnu platformu za praćenje covida-19 i tijekom vikenda oni su redovito ažurirani pa su svi podatci o novooboljelima bili vidljivi iz te aplikacije.


“Kako Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske isključivo iz aplikacije CEZIH-a preuzima podatke koje svakodnevno objavljuje, njima u tom razdoblju nisu bili vidljivi podatci za osobe iz Istarske županije koje smo dnevno prijavljivali u priopćenjima”, ističe se u priopćenju i dodaje da su uklanjanjem informatičkih teškoća u aplikaciju HZZO-a (CEZIH) upisani svi podatci za spomenuto razdoblje.


Capak: Problem se ispravlja


Stanje i broj covid-19 pozitivnih osoba u Istarskoj županiji ostaje isti u skladu sa svim dnevnim priopćenjima, zaključio je Stožer civilne zaštite Istarske županije.


Naime, na upit je li riješen problem s brojkama novozaraženih u Istri, ravnatelj HZZJZ-a Krunoslav Capak danas je istaknuo kako od početka epidemije Nacionalni stožer izvještava o broju novih slučajeva na temelju platforme koju je napravio HZZO.


Županije ondje upisuju rezultate odmah nakon obrade. Nama se dogodilo od prošlog četvrtka da je platforma u kojoj upisuju laboratoriji u Istri tehnički zakazala, rekao je Capak i dodao da se to uočili u nedjelju i počelo se ispravljati.


“Podatci o dnevno oboljelima od ponedjeljka do danas su ispravni i točni”, objasnio je Capak i dodao da će se 34 osobe koje su u ta tri dana oboljele u Istri dodati ukupnim podatcima.