Društvo iz Slovenske

Na fešti na kojoj je šefu Janafa uručeno 1,9 milijuna kn mita bio i Jakov Kitarović

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza, Pixsell

Foto Vedran Karuza, Pixsell

Jakov Kitarović snimljen je tog dana uz još dvadesetak osoba koje su izlazile i ulazile u zgradu na Slovenskoj 9Istog dana kad je Krešo Petek navodno donio mito od 1,96 milijuna kuna direktoru Janafa Draganu Kovačeviću, policijska pratnja koja ih je tada nadzirala snimila je kako iz prostora na adresi Slovenska 9 u Zagrebu izlazi i suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.


Jakov Kitarović snimljen je tog dana uz još dvadesetak osoba koje su izlazile i ulazile u zgradu na Slovenskoj 9, a piše Jutarnji, među njima je snimljen i kooperant Janafa Tonica Rajh.


Istog dana kako ulazi u zgradu na Slovenskoj 9 snimljen i upravitelj kaznionice u Turopolju Anđelko Nikolić te bivši saborski zastupnik HNS-a i bivši Kovačevićev suradnik iz Janafa Jakša Marasović.


Sve se dogodilo na Martinje
Sve se dogodilo na Martinje 2019. godine kad je Petek već dva mjeseca bio pod tajnim mjerama nadzora.


Iz sadržaja razgovora koji su prethodili sastanku 11. studenog policija je zaključila kako se sprema primopredaja mita te kako će se to odviti upravo u zgradi u Slovenskoj ulici u Zagrebu. Petek i Kovačević prostor su u snimljenim razgovorima nazivali “Klubom.


USKOK će nedavno “Klub”, pak, opisati kao prostor gdje je Kovačević “ugošćavao dužnosnike najvišeg ranga”. Međutim koje – nisu imenovali.


Petek je, podsjetimo, prebacio 1,96 milijuna kuna s računa tvrtke na privatni račun, a potom je podizao cijeli iznos 11. studenog te obavio primopredaju.Policijska pratnja je snimila Peteka kako ulazi u zgradu na Slovenskoj 9 s narančastom vrećicom u kojoj je nosio gotovo dva milijuna kuna, a nedugo nakon ulaska je on izašao bez vrećice.


Jakov osobno svjedočio primopredaji


Jutarnji piše kako je policija htjela snimiti Kovačevića kako izlazi iz zgrade na Slovenskoj 9 s novcem pa su cijeli dan snimali taj izlaz. Upravo tada su snimili Jakova Kitarovića i ostale goste Dragana Kovačevića.


Nisu uspjeli snimiti Kovačevića kako iznosi novac. Jutarnji je pokušao kontaktirati Jakova Kitarovića kako bi se očitovao na ovu temu, ali u tome nisu uspjeli.


Nacional, pak, piše, kako je Jakov Kitarović osobno svjedočio primopredaji mita od 1,96 milijuna kuna od strane Peteka Kovačeviću te da je riječ o prvorazrednom skandalu u režiji DORH-a.


DORH je sve znao i mogao je osumnjičene uhvatiti na djelu, piše Nacional. No, navode, kako DORH iz političkih razloga to nije napravio, jer nisu htjeli kompromitirati tadašnju predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i uništiti joj izglede u kampanji uoči predsjedničkih izbora.


Nacional tvrdi da je DORH zataškao korupcijsku hobotnicu koja je sezala do štićenih osoba u vladi i predsjedničkim dvorima. Spominju i ministra Darka Horvata pa pitaju koje je njegova uloga u aferi Janaf te je li on tajanstveni i utjecajni Darko.