Još o aferi Janaf

Milanović odgovorio Plenkoviću: ‘Nisam ja uopće nervozan, nego ljut i bijesan. Ovo je ozbiljan skandal’

P. N.

Foto Robert Anić PIXSELL

Foto Robert Anić PIXSELL

Ne može se govoriti da je premijer neka maza koja sa strane radi samo ono što ga ne može izložiti, a onda dovuče za ruku glavnog državnog  odvjetnika na slikanje“Nisam ja uopće nervozan, nego bijesan. Ljut sam kad vidim što se događa, a ovo je ozbiljan skandal i točka na kojem društvo može otići u krivom smjeru. Ja sam samo želio pomoći Plenkoviću”, poručio je predsjednik Zoran Milanović danas u novoj izjavi na temu afere Janaf i svojeg stava da je premijer morao biti obavješten oko istrage.


Tvrdi da informiranost ne znači da bi premijer utjecao na istragu.


“Ne može se govoriti da je premijer neka maza koja sa strane radi samo ono što ga ne može izložiti, a onda dovuče za ruku glavnog državnog  odvjetnika na slikanje. Plenković je glupošću svojih suradnika doveden u neugodnu situaciju, jer za ovo mu je trebalo biti rečeno makar naknadno, do veljače kad su opet imenovali direktora. Očito ga nisu informirali, jer da jesu, vjerojatno ne bi imenovao Kovačevića na još jedan mandat. Morao je biti detaljno informiran naknadno, jer to utječe na njegov posao i reputaciju. On nije brifiran i to je skandal”, dodao je Milanović.
Nije mu jasno zašto Kovačević i Petek nisu uhićeni u “klubu” kod primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nego je sve zaustavljeno, a posao finaliziran deset mjeseci kasnije.


“Tko odlučuje tko će biti uhićen, policajac ili državni odvjetnik? Evo, rekao sam uhićen, ispričavam se Turudiću koji me ispravljao u pauzi svojih kartaških seansi. Mi ne znamo je li taj novac predan, mi možemo vjerovati policiji. Nemamo dokaz za to, a mogli smo ga imati, jer se odustalo od upada u to mjesto. Racije ili kako da velim da se Turudić ne uznemiri. Još deset mjeseci kasnije je trajala istraga i u tih deset mjeseci smo dobili zapanjujuće podatke. Što? Da je netko nekom obećao još 100 tisuća kuna”, sipao je Milanović pa nastavio na istu temu.


“Ako nisi ulovio lava kojeg si imao na puškometu, a to je bio direktor Janafa, na kraju si mi donio očerupanu kokoš. Lava preskočiš samo ako ideš prema King Kongu, a ovo je bio King Kong. Da bilo tko od vas u svom poslu napravi takvu procjenu, ne bi dobio samo otkaz nego bi morao obeštetiti svoju firmu”, dodao je predsjednik.


Kaže kako sve ovo što govori nije pokušaj utjecaja na sud.


“Neka Turudić ne priča bezvezarije. To nije utjecaj na sud, nego komentiranje istrage”, zaključio je.