RAZGOVOR

Hrvatska modna kreatorica Matija Vuica: “Bez rada talent – zakržlja”

Sandy Uran

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zato i sada u ova nemoguća vremena iznalazim načine i putove kako osloboditi talent. Kad god su neke nemoguće situacije, kad god je neki zid ispred mene koji bi me trebao sputavati da radim to što želim i volim, mene pukne neki inat i čini mi se da izmislim i neke bolje varijante nego inačeVesela i dobre volje, a ponekad i vrckava, u medijskim pojavljivanjima hrvatska modna kreatorica i pjevačica Matija Vuica osvaja šarmom, ali i glamuroznim kreacijama kojima je očarala i Hollywood. Kreativna i u ovom vremenu obilježenom koronakrizom, Vuica je ovih dana predstavila najnovije kreacije u sklopu putujuće modne turneje »Nomadica«. Jedinstvenim konceptom, modnim performansom kreatorica je krenula u obilazak Lijepe Naše.


U razgovoru za naš list otkrila nam je svoju životnu filozofiju, planove za budućnost, kako stvara svoje kreacije te što voli odjenuti kad je među svoja četiri zida…


Kažite nam nešto više o akciji u kojoj ste mladim djevojkama ponudili svoju kreaciju kojom je jedna od njih zabljesnula na maturalnoj zabavi. Što vas je ponukalo na tu lijepu gestu ?


– Pokloniti nekome nešto u okviru svojih mogućnosti je čin koji stvara ugodu, vjerujem svakome tko to radi s dobrom voljom i vlastitim izborom. Uvijek sam sretna kad uspijem nekoga razveseliti, iznenaditi, a u doba matura to je već tradicija. Ova je godina po svemu posebna pa i po tome što se mnoge maturalne zabave nisu održale, pa mi se činilo da još više treba te cure razveseliti i dati im do znanja da mislimo na njih, a posebno uvijek vodim brigu da haljinu dobije djevojka slabijeg materijalnog stanja. Mnoge djevojke, posebno danas u ovoj situaciji, mogu samo sanjati o nekoj dizajnerskoj haljini, zato je moja sreća još i veća kad dođe u prave ruke.


Oskarovska noć


Vaše kreacije nose zvijezde diljem svijeta. Biste li izvojili neku od njih kao posebno dragu?
– Izdvojila bih Rummer Willis jer je ona toliko zavoljela moju haljinu da ju je čak dva puta odjenula na različitim eventima. Prije nekoliko dana mi je pisala da joj je netko ukrao tu haljinu iz automobila te me moli da joj napravim drugu jednaku, što ću naravno učiniti.


Tijekom ovogodišnje dodjele Oscara imali ste i modnu reviju u Hollywoodu. Kakvi su vam dojmovi s tog događanja koji predstavlja velik uspjeh?


– Biti dio takvog velikog događaja uistinu je sreća i zadovoljstvo. Moja je revija bila u oskarovskoj noći u kući u kojoj je živjela Marilyn Monroe, pa je to bio razlog više za veseliti se i nekako sam bila ponosna na samu sebe. Lijepo je primati čestitke i izvan svoje domovine. Inače, Amerikanci su me oduševili puno više nego sam to očekivala. Priznajem da sam otišla čak i s predrasudama da mi se neće svidjeti, a dogodilo se upravo suprotno i sad jedva čekam da se može ponovo letjeti avionom da nastavim gdje sam stala.


Korona vas je možda malo omela u tome, ali vjerujem da ipak imate neke planove za neke nove projekte »preko bare«. Ne morate nam sve otkriti ali bar nešto…?


– O da, imam. Istina, cijeli svijet, život, napredak, sve je stalo. Kao da smo svi u nekom balonu i čekamo da pukne kako bismo mogli izletjeti i odletjeti u nove izazove. Bit će to, optimist sam i pozitivac, u najboljem smislu te riječi koja je, nažalost, dobila negativne konotacije. Tamo gdje su me zaustavili, krenut ću dalje. Moje haljine trebale su se u travnju naći u luksuznom dućanu u Los Angelesu, sve je bilo spremno za taj korak jer su moji agenti proteklih nekoliko godina radili na izgradnji mog brenda. Svakako nastavljamo čim se ukaže prilika.


Ulične revije


Umjetnici i kreatori znaju imati različite kreativne faze. Jeste li sad u nekom posebnom kreativnom razdoblju?


– Kad god su se dogodile neke nemoguće situacije, kad god se pojavi neki zid ispred mene koji bi me trebao sputavati da radim to što želim i volim, pukne me neki inat i čini mi se da izmislim i neke bolje varijante nego inače. Sad kad ne mogu napraviti reviju kakvu bih htjela, krenula sam u nomadski pohod sa svojom kolekcijom. Obići ću cijelu Hrvatsku, napraviti modno-turističku razglednicu i tako imati najveću reviju dosad, pod nazivom »Nomadica«. Za sada sam bila u Dubrovniku i na mojoj Neretvi… A idemo dalje.


Kako ste krenuli u dizajnerske vode i što vas je na to ponukalo s obzirom na to da ste široj javnosti poznati i kao glazbenica?


– Vjerujem da svatko ima talent za nešto, neki ga uspiju probuditi, razvijati, a neki nažalost to ne prepoznaju. Još sam kao klinka sebi i prijateljicama šivala jer nismo imale baš nešto posebno za kupiti, a da je i bilo, nije bilo novaca. Prekrajala sam, bojala, snalazila se. Kad sam došla u Zagreb, nastavila sam tako kao studentica, ali tad sam već i pjevala. Imala sam dovoljno hrabrosti da tu spoznaju o mogućem talentu pretočim u svoju prvu modnu reviju koja se dogodila zajedno s prvim koncertom u zagrebačkom Kulušiću. U to vrijeme, 80-ih, više sam bila priklonjena glazbi, ali i modom sam se bavila koliko god sam stizala. Bile su to ulične revije, a ne velike produkcije kao danas, a izgleda da se vraćamo ulici i prirodi i malo po malo, kroz godine upornog rada razvijao se i talent i doveo me tu gdje sam sada. Bez rada talent zakržlja, zato i sada u ova nemoguća vremena iznalazim načine i putove kako osloboditi talent, kako raditi to što volim.


Kad je riječ o glazbi, želite li nam otkriti nešto više o nekom budućem glazbenom projektu?


– Iako sam prije šest godina prestala pjevati, eto, ta izolacija i dug boravak kod kuće vratio mi je želju za pjevanjem, pa je rezultat toga predivna balada koju potpisuje Jurica Popović »Nama dobra vremena dolaze«. Nisam stala na tome pa je u pripremi druga pjesma, potpuno drugačija. Uskoro će biti gotova i jako se veselim. Čini mi se da naprosto sad opet imam snage i volje i za modu i za glazbu. Kažem vam, nema barijera, barijere su u glavi.Vratimo se modi. Imali ste revije na prelijepim lokacijama, kad prođe ova koronakriza na kojoj biste lokaciji voljeli upriličiti modnu reviju?


– Na rijeci, doslovno na valovima rijeke Neretve, i neću čekati da bilo što prođe, nego kad mi dođe, kad sazrije.


Svemirske instrukcije


Što vas obično inspirira za neku kreaciju?


– Samo uzmem tkaninu, čipku, kristale i slažem ih kao što slikar uzme kist i boje, a svemir svojim kanalima šalje instrukcije.


Slušate li glazbu i što dok stvarate? Ispričajte nam malo sam proces stvaranja od ideje do crtanja zamisli…


– Uvijek je glazba prisutna, a ostalo je mozaik osjećaja.


Volite biti prisutni dok se haljina stvara, koliko često i sama uzmete u ruku iglu i konac?


– Ja sam uvijek prisutna. Nema haljine koju nisam do kraja posložila, svaki detalj, kamenčić, tek iza toga slijedi ručno šivanje koje traje satima, danima. I da, naravno da često i šivam, posebno u vremenima kad su gužve. Također je i svako isprobavanje u mom prisustvu jer žene vole čuti moje mišljenje. Često sam i stroga u dobroj namjeri. Uglavnom, ja vam samo što ne spavam u ateljeu. Sad je preuređen i obnovljen nakon potresa, još je ljepši, pa ću možda i spavati.


Ima li neka dama za koju niste još kreirali, a koju biste rado vidjeli u svojoj kreaciji na crvenom tepihu?


– Ima ih puno, ali polako, dok se svijet pokrene, bit će crvenih tepiha.


Osobno također njegujete osebujan stil. Bit ćemo malo radoznali te Vas pitati što volite odjenuti za »po doma«, što bi rekli. Volite li trenirku i papuče ili ste uvijek sređeni i kod kuće?


– Već se na vratima u letu svlačim, štikle zamjenjuju bose noge, zimi lagane papuče, ulijećem u sve komotno i široko, neka stara pamučna majica i široke hlače najčešće od tankog flanela. Najdraže su mi Jurine majice jer su dovoljno velike pa su mi ljeti kućna haljina… Eto, ništa od glamura…


Biljni preparati


U trendu je prirodna kozmetika i zdrava prehrana. Koliku pažnju vi pridajete njezi tijela i lica prirodnim preparatima te zdravoj prehrani? Imate li neki poseban recept, primjerice za salatu a la Matija…


– Ne letim za trendovima, meni je prirodna osnova i kozmetike, a posebno prehrane oduvijek u trendu. Uvijek pročitam što kupujem i nikakve me reklame popularnih kozmetičkih preparata ne mogu zavesti. Čim ne mogu pročitati ili razumjeti što piše na kozmetičkom preparatu, onda to meni znači – ne kupuj. S hranom je još lakše. Odem na zagrebačku tržnicu Dolac, napunim kolica povrćem i voćem kod provjerenih prodavača jer sad svi viču domaće je, nije prskano itd… Svaki dan kuham neko povrće ili neke žitarice, povrtne juhe, razno sezonsko voće, salate koje su gorkaste, pečem kruh od pira, raži, heljde i raznih sjemenki…


Jure i ja se oduvijek tako hranimo pa nas je trend sustigao. A salatu a la Matija radim od onoga što nađem u frižideru pa je svaki put drugačija. Može se naći nekoliko vrsta gorkog radića raznih boja, komorača, mladog špinata koji zovu dječji, mladog luka, rajčica, krastavaca, bosiljka, peršina – on je posebno zdrav – malo kopra, sve što sezona daje. Jedemo puno koštunjavog voća. Žvačemo sikavicu, gucnem malo ulja od kima, malo sušene jezgre od marelice te još puno zdravih napitaka iz kućne radinosti i litre vode. S obzirom na to da je ovo vrijeme kad posebno treba ojačati imunitet, onda dodatne doze vitamina nisu naodmet, posebno vitamin D. Uglavnom, naša kućna apoteka puna je biljnih preparata, raznih dodataka prehrani i tako se nosimo sa svim virusima pa i ovim. U prirodi leži odgovor i lijek za svaku bolest, a u strahu leži izvor svake bolesti. Na nama je da odlučimo, ja biram zdravlje, a vi?