BIVŠI POTPREDSJEDNIK VLADE

Linić svjedoči o neposlušnom Kovačeviću koji nije htio pustiti poreznike u Janaf: “On je arogantan i bahat, očito i nezajažljiv”

Jagoda Marić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

"Zanimala nas je politika plaća, dohotka i bonusa u toj kompaniji, ali Kovačević se - i to ne zato što je nešto skrivao, nego je bio bahat i arogantan - odlučio tomu usprotiviti", govori Slavko LinićRIJEKA – Predsjednik Zoran Milanović nedavno je podsjetio na sukob koji je njegova Vlada, odnosno ministar financija Slavko Linić u vrijeme dok je bio premijer, imala s Draganom Kovačevićem, a riječ je o slučaju kad je Kovačević odbijao u Janaf pustiti porezne inspektore uz objašnjenje da je Janaf dioničko društvo, pa da za tu tvrtku vrijede drukčija pravila.


Zamolili smo jučer Linića da se prisjeti zbog čega je u Janaf želio poslati poreznike, kao i zbog čega se Kovačević tomu protivio.


– Nije bila riječ ni o kakvoj sumnji na nepravilnosti u javnim nabavama. Porezna uprava ima pravo provjeriti svaku tvrtku, a posebice onu koja je u većinskom vlasništvu države. Zanimala nas je politika plaća, dohotka i bonusa u toj kompaniji, ali Kovačević se – i to ne zato što je nešto skrivao, nego je bio bahat i arogantan – odlučio tomu usprotiviti.
Poreznici nisu pronašli nikakve nepravilnosti, kazao nam je Linić. Zbog te arogancije Kovačević je često bio u sukobu s neistomišljenicima, pa tako i s njime, ali i kasnije s premijerom Milanovićem oko plaćanja promidžbenih usluga, prisjeća se Linić i kaže kako je Kovačević znao s visoka spočitavati protivnicima da su nikad ili prije puno desetljeća pročitali neku knjigu koja se tiče ekonomije.


Na pitanje je li ga iznenadilo ono za što istražitelji terete Kovačevića, Linić odgovara da bi samo velika bahatost i nezajažljivost mogle biti objašnjenje jer je Kovačević imao i dobru plaću, i visoke bonuse.