Predsjednik FIA-e

Legendarni Jean Todt stigao u Zagreb: WRC bi se mogao voziti i u Hrvatskoj?

Edi Prodan

Dolazak Todta je tim značajniji jer ovo je prvi posjet predsjednika FIA-e nekom nacionalnom savezu nakon pandemije COVID 19Predsjednik Svjetske automobilističke federacije (FIA) i posebni izaslanik za sigurnost na cestama Ujedinjenih naroda, Jean Todt kasno sinoć stigao u dvodnevni posjet Zagrebu. Na aerodromu “Franjo Tuđman” dočekalo ga je izaslanstvo Hrvatskog auto i karting saveza predvođeno predsjednikom Davorinom Štetnerom, istaknuto je u priopćenju HAKS-a.


Iako je većini Todt poznat kao nekadašnji voditelj Ferrarijeve momčadi u Formuli 1, pa tako i kao svojevrsni mentor i trener Michaela Schumachera, sasvim sigurno najuspješnijeg vozača F1 svih vremena, legendarni Francuz je ovog puta stigao prije svega u politički posjet. Danas se sastaje s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom kako bi razgovarali o sigurnosti na hrvatskim cestama, smanjenju broja poginulih kao i o implementaciji novih sigurnosnih mjera. Nakon toga predviđen je njegov razgovor s hrvatskim sportskim i državnim dužnosnicima.


Dolazak Todta je tim značajniji jer ovo je prvi posjet predsjednika FIA-e nekom nacionalnom savezu nakon pandemije COVID 19. Inače, Todt je zadnji je puta boravio u Hrvatskoj 2015. godine na regionalnom kongresu svjetskog autosporta održanom u Dubrovniku. Njegov je posjet tada bio povezan s nizom planova u implementaciji Hrvatske u najznačajnija svjetska automobilistička natjecanja. Konkretno tad se  govorilo o dovođenju WRC-a, godinama prije o natjecanju Formule 1 za što se trebala izgraditi nova pista nedaleko Zagreba. Todt je nakon Dubrovnika obišao i u Poreč gdje je prisustvovao finalu jubilarnog 40. Croatia rallya. Iako je zbog svega izgledalo kako Poreč i Opatija zajednički dobivaju WRC, od svega se nije dogodilo – ništa.
Svejedno, današnji posjet ovako značajnog dužnosnika, na čelu FIA-e je neprekidno 11 godina, kao i općenito jedne od najznačajnijih osoba u svijetu automobilizma ikad, od izuzetnog je značaja za hrvatski sport.


Iako takve informacije nije bilo moguće provjeriti, nije isključeno da s premijerom Plenkovićem ipak bude nanovo inicirana želja da se u Hrvatsku konačno dovede WRC, najznačajnije rally natjecanje na svijetu koje državi organizatoru omogućava iznimnu globalnu vidljivost kao i financijski promet što se mjeri u desecima milijuna eura.