Stanje se pogoršava

Koronavirus u Hrvatskoj: U posljednja 24 sata rekordnih 208 novih slučajeva! Prosječna dob novooboljelih 31 godina

P. N., Hina

Tomislav Pavlek/PIXSELL

Tomislav Pavlek/PIXSELL

Od 25. veljače do danas ukupno 6258 osoba zaraženih koroanvirsom te 163 preminule osobe.U posljednja 24 sata novih je 208 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj čime je nadmašen jučerašnji rekordan broj novooboljelih u jednom danu, a preminule su dvije osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


“U protekla 24 sata zabilježeno je 208 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 961”, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za medije.


To je drugi dan zaredom da se u Hrvatskoj bilježi rekordan broj oboljelih u jednom danu. Samo jučer je zabilježeno 180 slučajeva.
Na bolničkom liječenju nalazi se 106 pacijenata, od toga je na respiratoru pacijenata 10. Preminule su dvije osobe, osoba rođena 1960. godine u Splitu koja je bila na repiratoru te osoba rođena 1934. godine u KBC-u Osijek s komorbiditetom.


U samoizolaciji više od tri tisuće osoba


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6258 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 163 preminule, a 5134 se oporavilo.


U samoizolaciji su trenutno 3158 osobe. Do danas su ukupno testirane 134742 osobe, od toga 1249 u posljednja 24 sata.


“I dalje su vodeći po broju novooboljelih Splistko-dalmatinska županija i Grad Zagreb. Nastavlja se situacija da je prosječna dob novooboljelih 31 godina, a njihove kliničke slike su trenutno blage”, proučio je Capak.


ZBIRNI PODACI


Splitsko-dalmatinska županija 79 (77 plus dvoje stranih državljana)


Grad Zagreb 50


Osječko-baranjska županija 14


Šibensko – kninska županija – 13


Vukovarsko-srijemska županija 11 


Zagrebačka županija 10


Zadarska županija 8


Primorsko-goranska županija 5


Brodsko-posavska županija 5


Dubrovačko-neretvanska županija 5


Istarska županija 3


Požeško-slavonska županija 2


Sisačko-moslavačka županija 2


Virovitičko-podravska županija 1


Varaždinska županija 1


Ličko-senjska županija 0


Bjelovarsko-bilogorska županija 0


Krapinsko-zagorska županija 0 novozaraženih


Podaci iz županijskih stožera:


NOVO! 13:49 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je pet novih slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski stožer civilne zaštite.


Zaraženi su djevojka iz Trpnja, dvojica muškarca srednje dobi i mladić iz Dubrovnika te mladić iz Zagreba koji se nalazi na odmoru u Lumbardi.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je po podacima tamošnjeg stožera ukupno osamnaest aktivnih slučajeva.


NOVO! 12:32 – U protekla 24 sata na podučju Šibensko-kninske županije zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a kod većine novooboljelih moguća izloženost zarazi bila je u klubu u Vodicama, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Iz stožera navode da su među oboljelima ženska osoba srednje životne dobi, tri mlađe ženske osobe i pet mlađih muških osoba s prebivalištem na području Grada Šibenika; jedna mlađa ženska i dvije mlađe muške osobe s prebivalištem na području Grada Vodica, te muška osoba srednje životne dobi s prebivalištem u Kninu. “Kod većine novooboljelih moguća je izloženost u klubu u Vodicama”, napominje se u priopćenju.


NOVO! 12:01Zagrebačka županija ima 10 zaraženih više. Na području županije trenutno je aktivno 50 slučaja.


NOVO!11:42 U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je ukupno 156 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije od kojih su 14 bili pozitivni na koronavirus. S područja Osijeka je 11 novooboljelih osoba, dvije su s područja Đakova i jedna s područja Našica. Uglavnom je riječ o osobama mlađih dobnih skupina koji su simptome oboljenja dobili nakon povratka s ljetovanja.


Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 662 osobe, s tim su 33 oboljeli tijekom ovog tjedna.


NOVO! 11:26 Splitsko-dalmatinska županija 77 novozaraženih (i dvoje stranih državljana). Među novim slučajevima zaraze 25 ih je zabilježeno u Splitu, 21 u Makarskoj, sedam u Runovićima, šest u Kaštelima, četiri u Imotskom, po dva slučaja su iz Sinja, Klisa i Lovreća te po jedan iz Solina,Trogira, Hvara, Starog Grada, Omiša, Otoka i Prološca.


Uz 77 novoozaraženih osoba, s područja županije još je dvoje stranih državljana testiranih u Splitu pozitivno na Covid infekciju (po jedna iz Irske i Lihtenštajna). Od 77 novooboljelih 12 osoba su kontakti prethodno zaraženih, dok se ostali epidemiološki obrađuju, priopćili su iz Stožera.


Prema izvješću splitskog KBC- a, od posljedica koronavirusa umro je 60-godišnji muškarac koji je uz zarazu bolovao od nekoliko teških kroničnih bolesti.


NOVO! 11:17 U Zagrebu je danas 50 novozaraženih, javlja N1.


– U protekla 24 sata testirano je 390 osoba, 50 je novih slučajeva u Zagrebu, što je najveći broj do sada, izvijestila je na konferenciji Stožera Civilne zaštite Grada Zagreba Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.


Rekla je da su, zbog 50 novooboljelih, za 130 osoba izrečene mjere samoizolacije. U Zagrebu ima, dodala je, 273 aktivna slučaja, 605 samoizolacija, 12 osoba se oporavilo. Od 50 novooboljelih, njih 25 je povezano s izlascima na godišnjim odmorima.


NOVO! 11:11 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je pet novih slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


S današnjim danom ukupno je, od početka epidemije, zaraženo 200 osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije.


Trenutno su aktivna 32 slučaja zaraze.


Pod mjerom samoizolacije na području županije je 108 osoba.


NOVO! 9:46 – Zadarska županija danas ima osam novih slučajeva. Svi su mladi – u rasponu od 1984. do 2002. godišta, a nisu međusobno povezani. Većina se novozaraženih zarazila tijekom noćnih izlazaka.


NOVO! 9:37 – Ličko – senjska županija testirala je 11 osoba i sve su negativne.


NOVO! 9:32 – Sisačko – moslavačka županija ima dva nova slučaja – jedna osoba živi i radi u Zagrebu, ali ima prebivalište u Kutini, dok je druga povratnik iz Nizozemske.


NOVO! 9:30 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19 – 5 osoba iz Vinkovaca, 3 osobe iz Županje, 1 osoba iz Gunje i 2 osobe iz Cerne, a nema preminulih.


NOVO! 9:21 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji deveti dan zaredom nema novozaraženih.


NOVO! 9:15 Primorsko-goranska županija ima pet novozaraženih osoba, a troje je ozdravilo. Svi novozaraženi su mlađi ljudi među kojima i stranac, turist iz Praga. Svi su se vratili s godišnjeg odmora iz Dalmacije.


NOVO! 9:01Istarska županija testirala je u 24 sata 194 uzorka, a tri su bila pozitivna. Jedna osoba je već bila u samoizolaciji zbog kontakta s pozitivnom osobom, kod druge je riječ o uvezenom slučaju iz Austrije. Odmah po dolasku na odmor, osoba je dobila simptome COVID-19, te je testirana na infektologiji Opće bolnice Pula. U tijeku je proces povratka u matičnu državu. Kod treće osobe je epidemiološka obrada u tijeku.


NOVO! 8:37 – Jedan novi slučaj ima Virovitičko – podravska županija. Radi se o mlađoj ženskoj osobi, koja se zarazila na ljetovanju. Testirano je ukupno 18 osoba.


NOVO! 8:32 Požeško – slavonska županija testirala je u zadnja 24 sata 16 osoba, a dvije su pozitivne.
“Dvije novozaražene osobe su stanovnici Požeško-slavonske županije s trenutnim prebivalištem u gradu Zagrebu, te se ne nalaze na području županije. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, navodi lokalni stožer”, navode iz Stožera.