Novi podaci

Koronavirus u Hrvatskoj: PGŽ i Lika bez novih slučajeva, u Istri preminule dvije osobe

Hina, Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

U Istri je potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusomU posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji nije zabilježen niti jedan novozaraženi koronavirusom.


Trenutno su 44 oboljele osobe, a od početka epidemije 97 osoba je ozdravilo.U Istri je potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jučer su u pulskoj bolnici umrle dvije Covid-19 pozitivne osobe, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.
“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 127 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih je sedam pozitivnih, što je smanjenje u odnosu na jučerašnji dan” – naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.


Među novozaraženima su dvije osobe koje su bile u samoizolaciji, kod četiri je riječ o bliskom kontaktu s već oboljelima, a za jednu osobu epidemiolozi utvrđuju izvorište zaraze.


Jučer su u pulskoj Općoj bolnici umrle dvije Covid-19 pozitivne osobe, 79- godišnjakinja i 81- godišnjakinja, obje iz Umaga sa značajno izraženim komorbiditetom. Jedna bila korisnica umaškog Doma za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc”.


Neslužbeno se doznaje da su od novozaraženih četiri osobe iz Buzeta, dvije iz Pule te jedna iz Labina. Među novooboljelima nema stranih državljana.


U Istri je sada ukupno 95 osoba zaraženo koronavirusom, od kojih je dvadesetak hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici dok se u mjerama samoizolacije nalaze 252 osobe.


Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Kozlevac još je jednom pozvao sve građane i turiste na oprez i na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera.U Vukovarsko-srijemskoj županiji pet je novooboljelih osoba od koronavirusa, potvrdio je u ponedjeljka županijski Stožer civilne zaštite, a među njima mena ni jedne osobe iz Ivankova koje je zbog svadbe proteklih dana bilo najveće žarište koronavirusa u toj županiji.


Među novooboljelima dvije su osobe iz Vukovara, a po jedna iz Starih Jankovaca, Nuštra i Tovarnika.


Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji obolilo je 238 osoba, od kojih su 52 osobe izliječene, navode iz Stožera dodajući kako su trenutačno dvije osobe hospitalizirane dok se u samoizolaciji nalazi 559 osoba kod kojih je proteklog vikenda evidentirano 10 kršenja mjera samoizolacije.
U protekla 24 sata testirano je 29 osoba, te je ukupno testiranih do sada 4159 osoba.
Od ukupnog broja pozitivnih u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je šest zdravstvena radnika dok se u samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi 26 radnika.
——–
Dvanaesti dan za redom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.


U posljednja 24 h nije provedeno testiranje osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 808 osoba.


Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 34 osobe.


Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja
izrečenih mjera.Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testirana su ukupno 283 uzoraka, što je najviše do sada testiranih uzoraka u jednom danu u KBC-u. Dva su od njih bila pozitivna i oba se odnose na osobe s područja Ispostave ZZJZ Osijek. Ni danas nema novooboljelih među liječnicima i pacijentima KBC-a. Spriječen je daljnji proboj virusa, što pokazuje kako nošenje zaštitne opreme pruža visok stupanj zaštite bolničkog osoblja, ali i pacijenata s kojima dolaze u kontakt. 


S današnjim danom, na području Osječko-baranjske županije od koronavirusa izliječena je 361 osoba, pa je trenutno 165 aktivnih osoba oboljelih od koronavirusa. 


U KBC-u Osijek su hospitalizirane dvije osobe manje nego jučer, pa se na bolničkom liječenju danas nalazi 39 osoba oboljelih od koronavirusa od kojih je pet na respiratoru. 


42 nova kontakta su stavljena u samoizolaciju, sveukupno se u samoizolaciji na području naše županije nalaze 492 osobe.


Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 25 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije.Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema novozaraženih osoba.


Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije je 13.


U samoizolaciji se nalazi 48 osoba.Od  ukupno 24 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak je jedna osoba pozitivna na Covid-19 i to iz Solina, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.


Novooboljela osoba i njezini kontakti se epidemiološki obrađuju.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 559 osoba je u samoizolaciji, a 10 Covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, priopćili su iz Stožera.Zagrebačka županija izvijestila je u ponedjeljak da imaju tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba izliječena.


Na području županije aktivno je 56 slučajeva Covida-19. Do sada je ukupno evidentirano 228 zaraženih, 1643 izliječenih i devet smrtnih slučajeva.


Dva nova slučaja zaraze su s područja Svete Nedjelje, te jedan u Dugom Selu, a izliječena osoba je iz Velike Gorice.


_________________________________________________________________________________________


U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno osam novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar istaknuo je da su u protekla tri dana testirali 989 osoba, a bilo je ukupno 38 pozitivnih na Covid-19.


“U ova tri dana imamo kontinuirani pad, tako da samo jučerašnji dan završili samo sa osam pozitivnih. Ukupno imamo 718 samoizolacija i 707 izliječenih, smanjuje se razlika između aktivnih i izliječenih slučajeva”, rekao je Šostar.


Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je kako je kroz domove zdravlja prošlo 476 osoba te je samoizolacija određena za njih 18, a na testiranje je upućeno 156 osoba.


“Također je dosta aktivno bilo na Svetom Duhu. Tamo je bilo 29 bolesnika kojima su uzimani brisevi i 10 pacijenata koji su bili u izolaciji. Na sreću ni jedan nije pozitivan”, naglasio je Jeleč.


Pojačana je aktivnost na razini primarne zdravstvene zaštite. “Sustav funkcionira tako da moramo se i dalje nastaviti pridržavati mjera prutuepidemiološke zaštite”, poručio je.