Novi podaci

Koronavirus u Hrvatskoj: 190 novih slučajeva u protekla 24 sata, tri osobe umrle. U Splitsko-dalmatinskoj umro 59-godišnjak

Portal Novi list, Hina

foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U protekla 24 sata testirano je 5.549 osobaU Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno je 190 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tri osobe su umrle, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.


Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 2430, a među njima je 327 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata.


Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 13.107 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 211 preminulo, a 10.466 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8720 osoba.
Do danas je ukupno testirano 210.805 osoba, od toga 5549 u posljednja 24 sata.


Podaci po županijama


Primorsko-goranska županija 15


Zagrebačka županija – 11


Vukovarsko-srijemska županija – 9


Koprivničko-križevačka županija – 3


Ličko-senjska županija – 2


Sisačko-moslovačka županija – 2


Istarska županija – 1


Splitsko-dalmatinska županija – 62


Osječko-baranjska županija – 5


Požeško-slavonska županija – 5


Brodsko-posavska županija – 11


Bjelovarsko-bilogorska županija – 0


Zadarska županija – 21


Virovitičko-podravska županija – 7


Grad Zagreb – 51


Šibensko-kninska županija – 6


Dubrovačko-neretvanska županija – 14


Krapinsko-zagorska županija – 4


NOVO! 15:19 – Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su četiri nove osobe zaražene kaoronavirusom, a jedna od njih je zaposlena u Osnovnoj školi Đurmanec, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u petak.


U priopćenju se navodi da je epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije odredila samoizolaciju za još dvije osobe zaposlene u školi u Đurmancu te da su epidemijski izvidi i dalje provode. Napomenuli su da će ravnatelj škole informirati roditelje o eventualnim daljnjim mjerama i postupcima.


Osim novozaražene osobe s područja općine Đuranec, dvije su s područja općine Bedekovčina, a jedna s područja Krapinskih Toplica.


NOVO! 14:49 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji otkriveno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječeno je 13 osoba, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.


Riječ je o dvojici muškaraca i jednoj ženi iz Dubrovnika, od kojih je za jednog od njih i za ženu utvrđena epidemiološka veza. Zaraženi su i četvorica muškarca i jedna žena iz Metkovića, od kojih je za dvojicu utvrđena epidemiološka veza, zatim žena iz Župe dubrovačke, kojoj je utvrđena epidemiološka veza, te muškarac iz Ploča, kojem je također utvrđena epidemiološka veza.


NOVO! 12.30 – Na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zaražene su dvije osobe iz Knina, te po jedna iz Šibenika, Drniša i s područja Tisnog. Jedna novozaražena osoba ima prebivalište u drugoj županiji, ali trenutno boravi u Šibensko-kninskoj.


Oboljele su osobe mlađe i srednje životne dobi, a sve su bile u kontaktu s ranije oboljelima. U Šoibensko-kninskoj trenutno imaju 55 aktivnihi slučajeva zaraze.


Među novozaraženima u Zagrebu i četiri zdravstvena djelatnika


NOVO! 12.00 – U Zagrebu je u protekla 24 sata potvrđen 51 novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.


Testirana je 561 osoba. Šesnaest novooboljelih ima negativnu epidemiološku anamnezu, 23 su kontakti ranije pozitivnih, šest osoba zarazilo se na godišnjem odmoru, dva novozaražena su iz “uvoza”, za dvije novooboljele osobe obrada je u tijeku, a dvije su vjerojatno zaražene na svadbama u Varaždinu i Imotskom.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar  izvijestio je da su među novozaraženima četiri zdravstvena djelatnika.


Ozdravilo je još 79 osoba pa su sada 573 aktivna slučaja. Samoizolacija je određena za 177 osoba, tako da ih je sada u samoizolaciji 1544.


Zadarska županija preko 20 novozaraženih


NOVO 11.40 – U Virovitičko-podravskoj županiji imaju sedmero novozaraženih osoba. U ovoj županiji bilježe i dvanaest oporavljenika. U posljednja 24 sata, navode iz tamošnjeg Stožera Civilne zaštite, testirane su 53 osobe. U samoizolaciji se nalaze 153 osobe. Od početka epidemije, na području ove županije zabilježeno je 117 slučajeva zaraze koronavireusom. Aktivnih slučajeva je 40.


NOVO! – 11.36 – U Zadarskoj županiji bilježe 21 slučaj novooboljelih kod COVID-a 19. Radi se dijelom o osobama koje su kontakti ranije zaraženih, ali kod jednog dijela oboljelih još nije utvrđen izvor zaraze. Zaraženo je jedanaest muških i deset ženskih osoba. Dvanaest ih je iz Zadra, tri s Dugog otoka (Sali), dvije iz Bibinja te po jedna iz Pakoštana, Benkovca, Poličnika i Stankovaca.


NOVO! 11.30 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nemaju zabilježene nove slučajeve zaraze koronavirusom.


Ukupno 100 pozitivnih u Brodsko-posavskoj


NOVO! 11.26 – Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novooboljelih od koronavirusa, a u Požeško-slavonskoj županiji pet novooboboljelih osoba, izvjestili su u petak županijski Stožeri civilne zaštite.


U Brodsko-posavskoj županiji trenutno je 100 pozitivnih osoba, a od početka pandemije koronavirus je potvrđen kod ukupno 494 osoba.


Pod liječničkim nadzorom u slavonskobrodskoj bolnici trenutno je 11 osoba, a 473 osobe su u samoizolaciji.


U Požeško-slavonskoj županiji je pet novooboboljelih osoba, a ukupno 116 osoba  je pozitivno na koronavirus.


Trenutno je 12 osoba na bolničkom liječenju, a 357 osoba u samoizolaciji.


Na Osječkom području nema kršenja samoizolacije


NOVO! 11.20 –  U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata pet je novozaraženih koronavirusom od kojih troje imaju prebivalište na području grada Osijeka,  a po jedna  na području Belišća i Đakova, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


U protekla 24 sata u laboratorijima osječkog Kliničkog bolničkog centra i županijskog Zavoda za javno zdravstvo testirana su ukupno 334 uzorka, od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus.


Po podacima Stožera na liječenju u osječkom KBC-u i dalje se nalazi 20 pacijenata, od kojih su dva na respiratoru.


Samoizolacija je određena za 41 kontakt osobu novopozitivnih, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno se nalazi 357 osoba. Policija je obavila 43 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi, navodi Stožer.


Ističu kako su Inspektori i službenici Ravnateljstva civilne zaštite obavili 35 nadzora provođenja epidemioloških mjera, no nisu uočene teže povrede propisanih preporuka.


U Splitu 40 novooboljelih


NOVO! 11.10 – U KBC-u Split od koronavirusa je preminuo 59-godišnjak koji je bio na respiratoru, izvijestio je u  splitsko-dalmatinski Stožer civilne zaštite dodajući i kako je u toj županiji 62-oje novooboljelih.


“Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 59 godina koja se nalazila na respiratoru, a koja je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju”, istaknuli su u priopćenju.


Od ukupno 648 obrađenih testova danas su 62 novooboljele osobe – iz Splita ih je 40, po troje iz Kaštela i Imotskog, po dvoje iz Dugopolja, Trilja i Sinja, te po jedan iz Klisa, Makarske, Omiša, Podbablja, Podstrane, Selca, Solina, Starog Grada, Šestanovca i Trogira.


U Stožeru navode da su od 62 novooboljele osobe njih 28 kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1344 osobe nalaze u samoizolaciji, dok je na bolničkom liječenju 79 COVID pozitivih osoba, a pet ih je na respiratoru.


15 novooboljelih u Primorsko-goranskoj


U Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno je pet novozaraženih osoba. Trenutno u ovoj županiji imaju 116 aktivnih slučajeva zaraze. Dvanaest osoba je hospitalizirano.


U Sisačko-,moslovačkoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom.


U Istarskoj županiji bilježe jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitali su 418 uzoraka. Zaražen je strani državljanin, iz Maroka, član sportske ekipe koja je smještena u Poreču.


U Koprivničko-križevačkoj županiji imaju tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog, križevačkog i đurđevačkog područja.


U Ličko-senjskoj županiji zabilježena su dva slučaja novozaraženih osoba. Oboljele osobe s područja su Otočca.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom, po dva iz Vinkovaca, Nuštra i Soljana te po jedan iz Županje, Slakovaca, Ivankova i Štitara, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.


Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.


Na području Primorsko-goranske županije je  potvrđeno  15 novooboljelih od koronavirusa. Opširnije OVDJE