Koronavirus

Ni nedjelja nije donijela neko smanjenje brojki: Danas još 197 novih slučajeva, četiri su osobe preminule

P. N.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Pool

Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Pool

Među njima je 281 pacijenat na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent

“U posljednja 24 sata zabilježeno je 197 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2138″, javio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Među njima je 281 pacijenat na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. Četiri su osobe preminule.
Jutros stižu novi podaci i iz županijskih stožera.


ZBIRNE BROJKE


Grad Zagreb – 53


Splitsko – dalmatinska županija – 16
Primorsko – goranska županija – 9


Osječko – baranjska županija – 7


Ličko – senjska županija – 3


Istarska županija – 1


Sisačko – moslavačka županija – 1


Bjelovarsko-bilogorska županija – 7


Sisačko-moslavačka županija – 1


Brodsko-posavska županija – 7


Međimurska županija – 26


NOVO! 12:36 U Međimurskoj županiji 26 je novooboljelih od koronavirusa, a svi se dovode u vezu sa svadbom u donjomeđimurskom kraju, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite napominjući kako se u nekim školama ponovo uvodi obveza nošenja maski na nastavi.


Svi novopozitivni su blage kliničke slike ili bez simptoma te su na kućnom liječenju.


Sa navedene svadbe najprije su potvrđena tri pozitivna slučaja, nakon čega je provedena epidemiološka obrada uzvanika kojima je određena mjera samoizolacije, izvijestio je Stožer.


Budući da je, u skladu s Uputama i preporukama HZJZ-a, za veća okupljanja postojao popis nazočnih osoba i pripadajućih telefonskih brojeva slučaj je lokaliziran te su novopozitivni u subotu testirani iz samoizolacije.


Trenutno je u Međimurju 48 aktivnih slučajeva zaraze, a mjera samoizolacije određena je za 259 osoba. Hospitalizirano je pet osoba, svi su dobrog općeg stanja, a tri bi osobe trebale biti otpuštene sljedeći tjedan.


Zbog mjera predostrožnosti pojedine škole od ponedjeljka ponovno uvode obvezu nošenja zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave, priopćio je Stožer.


Takvu odluku donijela je Ekonomska i trgovačka škola i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.


Budući da su na svadbi na kojoj je zabilježen veći broj novopozitivnih osoba bili učenici iz Goričana, mjera samoizolacije određena je za nekolicinu nastavnika i dva razreda OŠ Goričan kao i obveza nošenja zaštitnih maski za učenike, nastavnike i djelatnike škole.


Međimurska županija, po prvi puta od izbijanja pandemije, bilježi povećan broj slučajeva osoba pozitivnih na korona virus, no i dalje je jedna od onih županija s najmanjim brojem zaraženih te jedna od rijetkih u kojoj nije došlo do proboja virusa u zdravstveni sustav kao ni sustav domova za starije, a nije zabilježen niti jedan smrtni ishod oboljelih.


NOVO! 12:20 Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u nedjelju je izvijestio o sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom te jednoj umrloj osobi, dok je u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji potvrđeno 14 novooboljelih.


Preminula je 64-godišnjakinja koja je bila pozitivna na koronavirus, ali je imala i brojne druge zdravstvene teškoće.


Do sada su u Brodsko-posavskoj županiji umrle četiri osobe. U toj županiji trenutno je 120 osoba pozitivno na koronavirus, od toga 14 osoba je pod nadzorom.


U Požeško-slavonskoj županij trenutno je 139 osoba pozitivno na koronavirus, a deset je pod liječničkim nadzorom u bolnici. Pod mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županij trenutno je 678 osoba.


NOVO! 10:50 – Na području Splitsko-dalmatinske županije 16 je novooboljelih od koronavirusa i to devet iz Splita, dvoje iz Solina te po jedna osoba iz Hvara, Kaštela, Sinja, Supetra i Trogira, izvijestio je u nedjelju županjski Stožer civilne zaštite.


Ukupno je obrađeno 396 testova, a od 16 novooboljelih četvero su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1401 osoba nalazi se u samoizolaciji.


U KBC-u Split na bolničkom liječenju je 50 zaraženih osoba od kojih su četiri na respiratoru.


U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a, priopćeno je iz Stožera.


NOVO! 10:02 – Ličko – senjska županija otkrila je troje novooboljelih. Dvije oboljele osobe su s područja grada Gospića te 1 oboljela osoba iz Općine Preušić. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 144 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 44 aktivna slučaja, 98 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.


NOVO! 9:56 – Osječko – baranjska županija ima sedam novozaraženih, a testirala je 273 ljudi. Po dvije su osobe sa šireg područja Donjeg Miholjca i Osijeka, jedna iz Đakova, Darde i Popovca.


U KBC-u Osijek je hospitalizirano petnaest osoba, trenutno nema oboljelih od koronavirusa na respiratoru. Sedam novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 370 osoba.


NOVO! 9:53 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sedam je novozaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji su i dva razreda te četiri nastavnika Osnovne škole Đulovac, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.


Pet novooboljelih osoba je s područja općine Đulovac te po jedna iz Bjelovara i Daruvara.


Od novooboljelih, dva su učenika pohađala nastavu u đulovačkoj Osnovnoj školi te je zbog toga nadležna županijska epidemiološka služba stavila u samoizolaciju dva razreda te škole te četiri nastavnika.


Šest osoba se oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih tako da je trenutno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 65 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su 502 osobe u samoizolaciji.


NOVO! 9:39 – Primorsko goranska županija ima 9 slučajeva. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 9:05 – Istarska županija ispitala je 226 uzoraka briseva (189 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Radi se o osobi koja je testirana tijekom prijema u Općoj bolnici Pula zbog drugih zdravstvenih tegoba. Provedene su protuepidemijske mjere, a epidemiološka obrada je u tijeku.


NOVO! 8:45 – Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja grada Siska i epidemiološka obrada je u tijeku.


NOVO! 8:05 – U protekla 24 sata u u Zagrebu su zabilježena 53 slučaja novooboljelih osoba od covida-19, objavio je u nedjelju ujutro zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. U tom razdoblju provedeno je 672 testiranja na SARS-CoV-2.


Mjera samoizolacije određena je za 192 osobe. Za 16 novooboljelih osoba nije se moglo utvrditi kako su se zarazile, 23 osobe su kontakti osoba oboljelih od covida-19, a za osam se nastoji utvrditi kako su se zarazile. Tri su novooboljele osobe došle iz BiH (od toga dvije u azilu) i jedna s Malte. Dvije novooboljele osobe su povratnici s godišnjeg odmora.


U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba u posljednja 24 sata nije bilo novooboljelih osoba. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod tri učenika osnovnih škola te dva učenika srednjih škola. Mjere samoizolacije izrečene su za 56 učenika osnovnih škola i dvije učiteljice te za 46 učenika srednjih škola i dva nastavnika.


U Zagrebu su 482 aktivna slučaja, a 1671 osoba se nalazi u samoizolaciji.