Ratna crtica

Kako su “crvene beretke” spasile srpskog vojnika: Damir Krstičević prvi put progovorio o događaju iz rujna 1995.

P. N.

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Bilo je primjera kad je hrvatski vojnik želio pomoć, međutim, bila je bomba, kažeBivši ministar obrane Damir Krstičević po prvi je put pred kametama progovorio o slučaju koji se dogodio mjesec dana nakon Oluje kad su postrojbe Hrvatske vojske – “crvene beretke” spasile srpskog vojnika.


Ratni snimatelj Petar Malbaša prisjetio se za Novu TV kako se radilo o operaciji Maestral, a točan datum bio je 9. rujna 1995., kad su hrvatske snage, i zajedničke snage s Armijom BiH oslobađale prostor u Bosni i Hercegovini.


“Moje jedino oružje je bila kamera. Vozim se na zapovjednom vozilu četvrte gardijske brigade, koji se zvao Lov, pored generala Krstičevića i vidimo s desne strane u šumi neprijateljskog vojnika koji zove upomoć. Na arhivskoj snimci vidi se vojnik koji leži, govori kako osim njega tamo nema nikoga, da su svi pobjegli”, priča Malbaša.
Krstičević kaže kako su odmah vidjeli da je preplašen i uznemiren. Snimka pokazuje kako vojnik objašnjava da si je zamotao nogu.


Svi zajedno donijeli su odluku da ga ne mogu ostaviti.


“Nemam ni oca, nemam nikoga”, zapomaže vojnik na snimci i moli da ga izliječe. Pričao je i da je njegova komanda pobjegla.


“Tada mu Čedo Sovulj Kennedy, načelnik četvrte gardijske brigade, kaže: ‘Eto vidiš kakva ti je vojska’. Ali on to nije rekao sa prijezirom, on mu je rekao u jednom trenutku: ‘Pa je*emu miša, nemoj plakat, hrvatska vojska ne ubija”, prisjeća se Malbaša, prenosi Dnevnik.hr.


“Pripadnik četvrte gardijske brigade, Haris Čerkić, je bio teško ranjen. Mi nismo znali da fali Haris Čerkić. Došli smo sutra na to mjesto, Haris Čerkić je iskrvario. I umro. A mi smo spašavali srpskog vojnika.


“Ispalo je ovako, moglo je ispasti drugačije. Bilo je primjera kad je hrvatski vojnik želio pomoć, međutim, bila je bomba”, zaključuje Krstičević za Novu TV.