Interni dokument

JANAF je početkom godine donio Kodeks kojim radnicima strogo brani uzimanje mita. Akt je potpisao – Dragan Kovačević

P. N.

Podsjetimo da Kovačevića istražitelji terete kako je za namještanje posla od poduzetnika Kreše Peteka primio mito u iznosu 1,96 milijuna kuna, odnosno pet posto vrijednosti poslaTvrtka JANAF koju ovih dana potresa velika afera oko namještanja milijunskih poslova i uzimanja mita, za što je uhićen predsjednik uprave Dragan Kovačević, na svojim web stranicama ima istaknut Antikorupcijski program. Radi se o aktu kojeg je za period 2019. i 2020. godine za sva trgovačka društva u većinskom i državnom vlasništvu donijela Vlada.


No JANAF je, uz ovaj unificirani dokument, na svojim stranicama objavio i takozvani Kodeks poslovnog ponašanja. Ovaj interni akt tvrtke opširno se u uvodu bavi nekim općim stvarima poput pravila odijevanja, zaštite života, zdravlja i privatnosti radnika, ali najveći prostor daje upravo – antikoruptivnom djelovanju.


Antikorupciji je posvećena čak 41 točka. Opširno se tumači kako, u smislu Kodeksa, “korupcija podrazumijeva izravno ili neizravno traženje, nuđenje, davanje ili primanje mita ili bilo koje druge nezakonite koristi”.


Zabranjen svaki oblik mita
“Radnici Društva dužni su odbaciti svaku ponudu za sudjelovanjem u korupciji. Uspješna borba protiv korupcije traži aktivno sudjelovanje i blisku suradnju svih radnika s rukovodećim kadrom i tijelima javne vlasti. Članovi Uprave ili NO Društva ne smiju donositi odluke temeljene na osobnim interesima ili interesima s njima povezanih osoba i ne smiju sudjelovati u odlukama u vezi s kojima su u sukobu interesa”, stoji uz ostalo u Kodeksu.


Dalje se naglašava kako se strogo zabranjuje svaki oblik mita ili korupcije.


“Nitko ne smije izravno ili neizravno ponuditi, davati ili prihvatiti bilo kakvu neovlaštenu novčanu ili drugu korist u svrhu dobivanja, održavanja ili osiguravanja bilo kakve protupravne poslovne prednosti. Također, nitko ne smije primati nikakve povlastice, usluge, bonuse, darove i druge oblike prihvaćanja kao poticaj za provođenje nekih službenih radnji ili odluka vezanih za poslovanje društva”, stoji, primjerice u točki 28 Kodeksa kojeg imenom i prezimenom potpisuje predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.


Podsjetimo da Kovačevića istražitelji terete kako je za namještanje posla od poduzetnika Kreše Peteka primio mito u iznosu 1,96 milijuna kuna, odnosno pet posto vrijednosti posla. Mediji su dosad otkrili i brojne druge detalje – od toga da je Kovačević navodno za poslovne partnere organizirao zabave s prostitutkama, do toga da je, nakon saznanja da ga se prati i da će biti uhićen, pobacao mobitele u Savu.