Borba protiv koronavirusa

Istra je prema pokazateljima i EU kriterijima u zelenoj zoni. U zadnja dva tjedna imali su tek 12 novozaraženih

Hina

Snimio S. DRECHSLER

Snimio S. DRECHSLER

Naime, u protekla dva tjedna, zaključno s jučerašnjim danom u Istri je zabilježeno samo dvanaest novih slučajeva koronavirusa.PULA – U posljednja dva tjedna u Istarskoj županiji zabilježeno je dvanaest osoba zaraženih od koronavirusa odnosno 5,7 novozaraženih na sto tisuća stanovnika što prema pokazateljima i EU kriterijima Istru klasificira u zelenu zonu, izvijestila je u ponedjeljak Istarska županija.


Istra već sada ispunjava sve uvjete Europske unije da bude u potpunosti slobodna, zelena zona. Naime, u protekla dva tjedna, zaključno s jučerašnjim danom u Istri je zabilježeno samo dvanaest novih slučajeva koronavirusa. U prosjeku, to je 5,7 slučajeva na 100.000 stanovnika, odnosno znatno manje od 25 na 100.000, što je uvjet da bi se bilo u zelenoj zoni.


“U prethodnom 14-dnevnom razdoblju odnosno u zadnja dva tjedna u Istarskoj županiji je bilo 12 novozaraženih osoba ili 5,7 novozaraženih na sto tisuća stanovnika. U zadnjem tjednu testirano je ukupno 1.859 osoba ili 887 testiranih na 100 tisuća stanovnika. U zadnjem tjednu bilo je pozitivno ukupno 5 osoba ili 0,3 posto testiranih”, navodi se u priopćenju za javnost Istarske županije u kojem su predstavljeni statistički podaci županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
Prema toj statistici koju je pripremila epidemiologinja dr. Danijela Lazarić-Zec od 14. do 20. rujna u Istri je testirano 2.046 osoba te je zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze COVIDOM-19 dok je od 21. do 27. rujna testirano 1.859 osoba kojom prigodom je utvrđeno pet novozaraženih osoba.


“Prema navedenim pokazateljima i EU kriterijima1, Istarska županija se klasificira u zelenu zonu, jer je 14-dnevna kumulativna stopa zaraženih ispod 25/100.000, a postotak pozitivnih u zadnjem tjednu manji je od 3 posto”, zaključuju iz ureda za odnose s javnošću Istarske županije.


Inače, ni danas u Istri nema novih slučajeva zaraze tako da se povoljan trend dobrih rezultata u borbi protiv koronavirusa nastavlja.


Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac poručio je kako se u stožeru pomno prati i analizira situacija zajedno s epidemiolozima te shodno tome donose se mjere neovisno o tome jesu li one mjere kojima nešto zaoštrava ograničava ili se one popuštaju te je pozvao građane da i dalje budu odgovorni, jer je to, kako je rekao “ključ uspjeha u borbi protiv ove epidemije”.