Reakcija na izjavu o "odlikašima s Rebra"

HUBOL osuđuje Milanovićevu izjavu o liječnicima s Rebra: Nanio je štetu ugledu liječničke profesije

Hina

Snimio Denis Lovrović /NL arhiva

Snimio Denis Lovrović /NL arhiva

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u četvrtak je osudila izjavu Zorana Milanovića o liječnicima s Rebra (KBC Zagreb), ocijenivši da je njome nanio štetu ugledu liječničke profesije jer je paušalno okarakterizirao te liječnike kao neradnike i karijeriste

ZAGREB Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u četvrtak je osudila izjavu Zorana Milanovića o liječnicima s Rebra (KBC Zagreb), ocijenivši da je njome nanio štetu ugledu liječničke profesije jer je paušalno okarakterizirao te liječnike kao neradnike i karijeriste.Milanovićeve izjave odraz su krajnje neodgovornosti za javno iznesenu riječ i nedopustiv su javni govor za bilo kojeg političara, a kamoli za predsjednika najveće oporbene stranke u Hrvatskoj, ističe HUBOL u priopćenju.

Milanoviću je u srijedu u Hrvatskom saboru izjavio: »Imate taj jedan krug odlikaša s Rebra koji se bave politikom da bi se bolje promovirali u hijerarhiji i strukturama državnih klinika u kojima se troše milijarde kuna poreznih obveznika, a ništa se ne radi. Tek zadnjih godinu dana smo vidjeli da se mogu napraviti rezultati u Rijeci i u Zagrebu, kada se taj jedan incestuozno-familijarni odnos liječnika svih boja, koji upravljaju vašim novcem, sveo na poslovnu logiku, zaštitu prava pacijenata i dobre poslovne rezultate. Šefovi klinika upravljaju stotinama milijuna kuna novca poreznih obveznika. To nisu liječnici, to su menadžeri, liječnici liječe ljude po Hipokratovoj zakletvi i kao sveučilišni nastavnici na Medicini obrazuju nove naraštaje liječnika. Ravnatelj klinike je top menadžer. Ako ja odgovaram za reforme, meni odgovara ministar, a ako ministru odgovara šef Rebra, predstojnik klinike je što? Neovisni profesionalac«.


»Liječnici u Hrvatskoj su visoko stručne i odgovorne osobe koje svakodnevno profesionalno i etično obavljaju svoj poziv, nesebično se dajući svojim pacijentima. Sve to vrijedi i za liječnike s Rebra, tj. KBC-a Zagreb, kao i za ravnatelje drugih klinika«, ističe predsjednica HUBOL-a Ada Barić.


HUBOL se, kao strukovna organizacija liječnika uvijek snažno zalaže upravo za odgovorno, etično i profesionalno obavljanje liječničke profesije, stoga najstrože osuđuje ovakve neutemeljene i neistinite izjave, kaže Barić.