BORIS VUJČIĆ

Guverner HNB-a: “Tečaj će biti stabilan, korona kriza je za 10 posto smanjila standard”

P. N.

"Prava kriza je tu, imali smo već sad izuzetno snažan pad BDP-a u travnju i svibnju za vrijeme karantene. Vidimo posljedice na turističku sezonu i to će sigurno doprinijeti snažnom padu BDP-a, rekao je Boris Vujčić

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Dnevniku N1 pojasnio je kako je određen tečaj prema kojem je Hrvatska ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, te što to znači za hrvatske građane.
“Taj tečaj je određen jer je upravljački odbor Europske središnje banke usvojio pravilo da će Hrvatska ući u Europski tečajni mehanizam po tečaju na dan 10. srpnja. To je tečaj po kojem se trgovalo na tržištima jučer i po tome je fiksiran”, objasnio je Boris Vujčić i rekao da iznos ne bi trebao biti iznenađenje:


“Ne bi trebao biti iznenađenje, blizu je čuvenom 7,5 koji malo varira. Ušli smo u tečajni mehanizam s nešto malo iznad tog iznosa, ali to su razlike od 10 lipa.”


Naglasio je da ulazak u ERM omogućuje Hrvatskoj snažniju i automatsku potporu Europske središnje banke. Dodao je da krizu već proživljavamo:
“Prava kriza je tu, imali smo već sad izuzetno snažan pad BDP-a u travnju i svibnju za vrijeme karantene. Vidimo posljedice na turističku sezonu i to će sigurno doprinijeti snažnom padu BDP-a. Ako se stvari budu razvijale prema prognozama i dođe do povratka u normalu, iduće godine ćemo vidjeti veliki rast BDP-a. Nećemo dostići razinu iz 2019. prije 2022. Ova kriza je za deset posto smanjila standard, BDP, i ukrala je dio rasta koji bi se dogodio bez nje. Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize.”


Što se tiče tečajne politike i što to znači za hrvatske građane Vujčić je rekao:


“Neće se ništa promijeniti u odnosu na ovu tečajnu politiku koju je HNB vodio. Održavat ćemo tečaj u rasponu kao do sada, bit će stabilan. Koji će biti točno tečaj po kojem ćemo ući u eurozonu i po kojem će se sve konvertirati, nije moguće reći. Ovo je dobar indikator, ali ne može se reći točno.”


Bit će jedan tečaj po kojem će se sve konvertirati, otkrio je.