Baške Oštarije

Gospićki HGSS: Iz vježbe i osiguranja – u stvarnu akciju spašavanja

Marin Smolčić

foto: HGSS Gospić

foto: HGSS Gospić

Na ovaj se način osiguranje pothvata „Highlander 55“ pretvorilo u stvarnu spasiteljsku situaciju gdje je HGSS-Stanica Gospić još jednom iskazala svoje učinkovito i stručno djelovanje.BAŠKE OŠTARIJE – Kako smo već javljali tijekom dana održana je četvrta po redu planinarska hodnja „Highlander 55“ koja je ove godine bila u znaku novih 55 kilometara staze do Baških Oštarija i nadalje Premužićevom stazom po Velebitu.


Zadnji dio hodnje završio je u skijaškoj kući na Baškim Oštarijema gdje je večeras održana prezentacija filma i knjige znamenitog hrvatskog i svjetskog planinara Stipe Božića. U osiguranju dijela staze bili su pripadnici HGSS-a stanice Gospić čija se nazočnost uskoro prometnula u akciju spašavanja. Među ekipom HGSS-a je bio i voditelj stanice Joso Brozičević.


– U poslijepodnevnim satima na predjelu skijališta iznad hostela na Baškim Oštarijama potpuno neovisno o poduhvatu „Highlander 55“ nalazila se skupina planinara iz Samobora. Pri tome je jedna planinarka (58) nespretno pala i slomila ruku u laktu. Odmah smo se priključili toj grupi, imobilizirali slomljenu ruku i spustili ozlijeđenu osobu niz strme padine do hostela. Ondje ju je već čekala ekipa hitne medicinske pomoći i zbrinula u Općoj bolnici Gospić, rekao je voditelj gospićkog HGSS-a Joso Brozičević.
Na ovaj se način osiguranje pothvata „Highlander 55“ pretvorilo u stvarnu spasiteljsku situaciju gdje je HGSS-Stanica Gospić još jednom iskazala svoje učinkovito i stručno djelovanje.