Mišljenje političkog analitičara

Gjenero: ‘Milanović bi teze trebao potkrijepiti dokazima. Osim diplome, nema ni iskustva ni dodatnog pravnog znanja’

P. N.

Davor Gjenero / NL arhiva

Davor Gjenero / NL arhiva

'Predsjednik bi morao reći na osnovu čega smatra da su premijer i ministar znali za detalje istrage'



O optužbama, sukobu Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića i žestokim stvarima koje su izrečene, progovorio je politički analitičar Davor Gjenero za RTL.hr .


“Temeljna teza predsjednika Zorana Milanovića u njegovoj filipici protiv premijera i ministra unutarnjih poslova je da su ova dvojica znala za istragu protiv Dragana Kovačevića, Peteka i ostalih, te da su unatoč tome pristali da Kovačević bude izabran na novi mandat Predsjednika Uprave Janafa. Institucionalno, niti ministar Davor Božinović, a pogotovo premijer Plenković, ne bi trebali znati za pojedinačne istrage. O njima moraju znati glavni državni odvjetnik ili njegovi zamjenici, koji nadziru zakonitost rada policije, i visoki policijski časnici, glavni ravnatelj, ravnatelj PNUSKOK-a ili kriminalističke policije. Sprečavanje političkog utjecaja na policiju postiže se time da ministar, kao politička osoba, brine samo o zakonskoj i fiskalnoj poziciji policije, a da policijski službenici autonomno obavljaju svoj posao, pod kontrolom državnog odvjetništva, kao vladine samostalne agencije, i sudbene vlasti”, navodi Gjenero i dodaje:


“Predsjednik ne bi trebao na ovakav način komentirati rad vladinih agencija za provođenje zakona, jer takvim komentarima samo ruši njihovu vjerodostojnost i povjerenje u njih, koje ionako nije visoko. Arbitrarna izjava predsjednika da je upravo na to Martinje trebalo provesti akciju uhićenja njegova je osobna ocjena, za koju ne znamo je li potkrijepljena nekim dodatnim podacima ili je tek dociranje čovjeka koji jest diplomirao pravo, ali osim studentskih znanja o kaznenom pravu nema niti iskustva niti dodatnih znanja. U ovoj fazi postupka nije niti trebalo doći do javnosti toliko detalja o praćenju Petka i Kovačevića i o načinu primopredaje ilegalne provizije. Konstrukcije, da je suprug bivše predsjednice Grabar-Kitarović prisustvovao predaji tog mita čine se naivnima, jer ilegalni se poslovi ne obavljaju pred svjedocima, a zašto su se u odvjetništvu i policiji odlučili da ne zaustavljaju istragu u trenutku primopredaje provizije, nego da je nastave, stvar je koju oni moraju objasniti u primjerenom trenutku.”




Za kraj, Gjenero navodi najbitniju tezu svog mišljenja o situaciji, javlja RTL.hr.


“Predsjednik bi morao reći na osnovu čega smatra da su premijer i ministar znali za detalje istrage. Da su znali, ne čini se vjerojatnim niti da bi Kovačević dobio novi mandat na čelu Janafa, a niti da bi Dražen Barišić bio u poziciji ne samo da bude izabran u Sabor, nego i da kadrovira kandidate iz Zagrebačke županije, pa da na primjer eliminira tadašnjeg ministra Dražena Bošnjakovića.”