STIGLO OBJAŠNJENJE

Evo zašto Hrvatska testira najmanje u Europi i svijetu i zašto Stožer to i dalje neće mijenjati

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nasumično testiranje dolazi u obzir, ali to nije rješenje. Najesen će biti puno više infekcija gdje nećčete moći reći radi li se o gripi ili covidu i tad će biti puno veći pritisak na testiranja, rekla je Alemka MarkotićNa konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Alemka Markotić odgovarala je na pitanja novinara i pokušala objasniti zašto Hrvatska ima tako malo testiranja i zašto smo po tom kriteriju među najgorima u Europi i svijetu.


“Kod nas je uspostavljen sustav koji testira sve koji imaju simptome te za one koji su bili u kontatku a epidemiolozi su procijenili da bi se trebali testirati.


Procjene su bile dobre


Nasumično testiranje dolazi u obzir, ali to nije rješenje. Najesen će biti puno više infekcija gdje nećčete moći reći radi li se o gripi ili covidu i tad će biti puno veći pritisak na testiranja.
Nismo našli korelaciju u broju testiranja i pozitivnih. Naš postotak ovisi o procjenama koje su dosad bile dobre.


Primjerice, ako imamo manje testiranja broj pozitivnih je u postotku oko četiri do pet posto, a kada imamo daleko više testiranja taj postotak pozitivnih pada, što ukazuje da je naša procjena dobra, rekla je Markotić.”


O smanjenju cijene testova govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.


“Ozbiljni testovi poput PCR-a imaju cijenu, ali imaju i kvalitetu. Razvijaju se i drugi testovi koje ćemo također moći ponuditi pučanstvu.


Razumljivo je da se netko iz osobnih razloga želi testirati omogućit ćemo uskoro i to po razumnim cijenama. Već u srijedu ili četvrtak ćemo imati osnovne informacije. Smanjit ćemo neke cijene. Pitanje je hoćemo li moći smanjiti baš te PCR cijene, ali nek druge testove ćemo uvesti”, rekao je Beroš.


Ne dokazujemo ni svaku gripu


Na pitanje zašto se ljudi koji imaju virozu ne testiraju odgovorila je Markotić.


“Testiraju se”, rekla je prvo Markotić, ali joj je novinarka zatim dodala kako njeno dijete s visokom temperaturom nisu testirali.


“Na općem zdravstvemo sustavu je da procijeni. Te procjene su bile u redu. Kod djece očekuje se manji postotak, netko se prema nečemu odredio i zaključio da se vaše dijete s visokom temperaturom nije testiralo na covid.


Morate znati da su to vrlo skupi testovi, nema razloga raditi nešto što nije potrebno, ni svaku gripu ne dokazujemo. Dokazali smo da su nam procjene dosad bile dobro.


Testiranje je medicinska indikacija, zna se kako se radi. Možemo do besviejsti ponavljati pitanja i odgovore. Možemo napraviti 50 milijuna kuna troška bespotrebno na testiranje, ali jako dobro smo pokazali da testiramo kako treba”, zaključila je Markotić