Flego i Sokol

EU proračun i Fond za oporavak: ‘Novcem EU najvažnije je sačuvati radna mjesta i kvalitetne tvrtke’

Boris Pavelić

REUTERS

REUTERS

“Treba sačuvati mala i srednja poduzeća, naročito ona zdrava, kojima prijeti problem likvidnosti i nedostatka novca...”– Sačuvati radna mjesta te mala i srednja hrvatska poduzeća – to bi trebao biti najvažniji cilj korištenja novca namijenjenog Hrvatskoj iz Fonda za oporavak EU i Višegodišnjega financijskog okvira (VFO), složili su se danas eurozastupnici Valter Flego (IDS) i Tomislav Sokol (HDZ), na dan kada je objavljeno da je Europska komisija (EK) procjenu pada ovogodišnjega hrvatskog BDP-a s 9,1 povisila na 10, 8 posto.


Nakon rujna slijedi jako, jako hladna i duga zima. Asfaltiranje ulica ili gradnja nekog rotora može pričekati, ali pomoć poduzećima na izdisaju – to ne može”, kazao je Valter Flego na virtualnoj konferenciji za novinare uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta (EP), na kojemu će njemačka kancelarka Angela Merkel eurozastupnicima izložiti njemačku viziju Višegodišnjega financijskog okvira (VFO) i Fonda za oporavak EU, dva ključna financijska mehanizma EU za sljedeće godine, koji dosežu dvije tisuće milijardi eura.


Sačuvati zdrava poduzeća


Iz krize trebamo izaći malo manje pogođeni nego što svi prognoziraju”, kazao je Flego, zauzimajući se za nacionalni konsenzus o ključnim ciljevima i načinima korištenja oko deset milijardi eura, koliko bi Hrvatska trebala dobiti iz VFO-a i Fonda za oporavak.
S Flegom se slaže eurozastupnik HDZ-a Tomislav Sokol. “Treba sačuvati mala i srednja poduzeća, naročito ona zdrava, kojima prijeti problem likvidnosti i nedostatka novca”, kazao je Sokol, naglašavajući kako je Vlada dosad taj problem rješavala “uglavnom vlastitim novcem”. “U tome treba pomoći i EU”, kazao je Sokol.


Važnim smatra i ulaganje u zdravstvo, koje je pandemija “od dugoročnog pretvorila i u kratkoročni prioritet”, ali i u turizam, koji zbog pandemije očekuju “ogromni gubici”. “Turizam će i na razini EU biti jedan od prioriteta”, naglasio je Sokol.


Vijeće Europske unije sljedećih bi dana trebalo usuglasiti konačne iznose i mehanizme korištena VFO-a i Fonda za oporavak. Ako uspije, EP bi na izvanrednoj plenarnoj sjednici 23. ili 30 srpnja trebao odobriti konačni prijedlog, čime bi bio otvoren put njihovu konačnom usvajanju.