Parlamentarni izbori

ODAZIV SLABIJI NEGO 2016.: Glasalo je 100 tisuća građana manje; u 8. jedinici izlaznost je 32,57 posto

P. N.

Izbori / Snimio Marko GRACIN

Izbori / Snimio Marko GRACIN

U I. izbornoj jedinici glasanju se odazvalo  37,67% birača, dok je u II. izbornoj jedinici na glasovanje izašlo 33,34% biračaDo nedjelje poslijepodne svoje biračko pravo na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora iskoristilo je milijun i 150 tisuća birača ili njih 34,04 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).


Foto galerija: Glasanje u Rijeci Foto: Marko Gracin


To je slabiji odaziv od onoga na izborima 2016. kada je do istog vremena (16,30 sati) glasovalo milijun i 256 tisuća birača, odnosno 37,2 posto.


Po broju izašlih birača i dalje prednjači 1. izborna jedinica  (dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba) u kojoj je glasovalo njih 37,67 posto, a najlošiji odaziv ima 5. izborna jedinica (Požeško-slavonska županija, Brodsko-posavska županiju i Vukovarsko-srijemska županija) (30,88 posto).

Foto galerija: Hrvatska glasa na parlamentarnim izborima Foto: Davor KovačevićU II. izbornoj jedinici (istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija i istočni dio Grada Zagreba) na glasovanje je izašlo 33,34% birača.
III. izborna jedinica (Krapinsko-zagorska županija, Varaždinska županija i Međimurska županija) zabilježila je izlaznost od 33,43% birača, a u IV. jedinici (Virovitičko-podravska županija i Osječko-baranjska županija) na izbore je izašlo 32,60% birača.


U V. izbornoj jedinici (Požeško-slavonska županija, Brodsko-posavska županiju i Vukovarsko-srijemska županija) do 16:30 sati glasalo je  30,88% glasača.


U VI. izbornoj jedinici (dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačka županija i jugoistočni dio Grada Zagreba) na birališta je izašlo 34,78% glasača, dok je u VII. izbornoj jedinici (dio Zagrebačke županije, Karlovačka županija, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba) glasalo 35,71% birača.


U VIII. izbornoj jedinici (Istarska županija i zapadni dio Primorsko-goranske županije) do 16:30 sati glasalo je 32,57% birača, u IX. jedinici (Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije) glasovanju se odazvalo 33,72% birača.


X. izboran jedinica (južni dio Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanska županija)  zabilježila je izlaznost od 36,00%.


U konačnic, na izbore za Hrvatski sabor izašlo je oko 107 tisuća birača manje nego 2016.


Kontrec: Riješen je problem s listićima na Braču i u Vodicama


Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec kaže da DIP za sada nema ozbiljnijih  primjedbi i prigovora s terena na provedbu izbora.


„Vjerujem da će tako ostati do kraja izbornog dana“, kazao je za Hrvatski radio i potvrdio da su uspješno riješeni problemi s nedostatnim brojem glasačkih listića na Braču i u Vodicama.


Na Braču i u Vodicama se očito nije očekivalo da će biti toliki broj birača s tzv. žutom potvrdom, ali problem je riješen, listići su dostavljeni,  kazao je Kontrec i poručio kako će svoje pravo moći iskoristiti svi birači koji se u 19 sati zateknu u krugu birališta na kojima je ponestalo listića.


DIP nema saznanja da je nekome od zaraženih koronavirusom (50-ak) ili biračima u samoizolaciji (500-tinjak prijavljenih) glasovanje bilo onemogućeno.


Potpredsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što se svi sudionici izbornog procesa pridržavaju propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.


Vjerujem da će tako biti i do konca izbornoga dana, kazao je.


Nije želio prognozirati hoće li ove nedjelje na izbore izaći više birača nego prije četiri godine kada ih je izašlo gotovo 53 posto. Teško je to procijeniti, za tri sata ćemo znati sve podatke, kazao je.