Gostovanje na RTL-u

Božinović o obavezi nošenja maski: Možemo kažnjavati po nekoliko zakonskih osnova, ali nadamo se da to nećemo morati činiti

Hina

Davor Božinović / Snimio Darko JELINEK

Davor Božinović / Snimio Darko JELINEK

Pristup Nacionalnog stožera u borbi protiv koronavirusa Božinović je opisao kao "orijentiran prema podizanju svijesti ljudi".U svojstvu prvog čovjeka Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović gostovao je na RTL-u, gdje je još jednom govorio o nošenju maski kao vidu zaštite od koronavirusa. One koji ne budu htjeli nositi maske tamo gdje su maske obavezne, rekao je Božinović, može se kažnjavati po nekoliko zakonskih osnova.


– Tu ima Zakon o sustavu civilne zaštite i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, rekao je Božinović te u tom kontekstu spomenuo i nenošenje maske kao prekršaj protiv javnog reda i mira. No, dodao je, “prepustimo to životu, a ja se nadam da će nas život naučiti u ovom novom normalnom da će maske nositi svi jer to je zapravo dobro za sve”.


Pristup Nacionalnog stožera u borbi protiv koronavirusa Božinović je opisao kao “orijentiran prema podizanju svijesti ljudi”.


Cilj nam je da građani prihvate činjenice
– U početku je i Svjetska zdravstvena organizacija davala dvojaka tumačenja. Međutim, sad je konsezualno prihvaćeno da maske štite, pogotovo ako ih nosimo svi u zatvorenim prostorima, istaknuo je Božinović.


Nama je cilj, dodao je, “da građani prihvate tu činjenicu kao nešto što može štititi njih i druge od njih kad je u pitanju prenošenja koronavirusa”.


– Mi ćemo činiti sve da ne moramo dolaziti u situaciju da se ljude kažnjava. Međutim ukoliko netko svjesno ne bude htio nositi masku koja je obvezna i time u zatvorenom prostoru ugrožava zdravlje ljudi, vjerojatno bi onda i nadležna tijela poduzela i neke druge radnje, zaključio je Božinović.


Obaveza nošenja maski, prema Božinovićevoj najavi, trajat će sve do proglašenja kraja epidemije.