Vremenska prognoza

Današnji praznik uz kišu, vjetar i hladnoću: Do kraja tjedna stiže novi toplinski val

P. N.

Foto Emica Elvedji PIXSELL

Foto Emica Elvedji PIXSELLDanašnjem obilježavanju obljetnice vojno redarstvene akcije “Oluja” diljem Hrvatske su prethodile česte Oluje. Zoran Vakula kaže kako će i danas biti kišovito, vjetrovito i razmjerno hladno.


“Za nastavak kolovoza prema trenutačnim je prognozama sve vjerojatnije da će već do kraja ovoga tjedna u mnogim hrvatskim krajevima početi dugotrajnije stabilnije i sunčanije razdoblje, pa čak i većinom suho, te za doba godine iznadprosječno toplo – u mnogim krajevima uz barem poneki vruć dan. Mala je vjerojatnost nekog apsolutnog temperaturnog rekorda, ali ne treba začudila možda rekordna temperatura zraka na poneki nadnevak. A za očekivati je i još gdjekoje upozorenje na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje”, kaže Vakula za HRT.


U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, mjestimice i obilnijih, uz koje može pasti i više od 50 litara kiše po četvornom metru. Umjerenog i jakog sjevernog vjetar bit će uglavnom prijepodne, a najviša temperatura bit će za oko 10 °C niža nego u utorak. Još će svježije biti u središnjoj Hrvatskoj, uz temperaturu između 19 i 21 °C. Pritom će mjestimice biti obilne kiše uz umjeren, povremeno i jak sjeverni vjetar – nimalo ljetni ugođaj!
I u gorju će kiša biti česta, ponegdje i obilna, uz mjestimice više od 40 litara po četvornom metru. Na sjevernom Jadranu uz promjenljivu naoblaku pljuskova i grmljavine bit će uglavnom u noći i ujutro. Uz kišu probleme bi mogao stvarati i vjetar, na kopnu umjeren do jak sjeverni, a na Jadranu jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura. Bit će razmjerno svježe, u gorju s temperaturom oko 18 °C, na Jadranu od 24 do 26 °C.


Lokalnih pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih, bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, osobito u prvom dijelu dana. Najviša temperatura zraka bit će između 25 i 28 °C. Puhat će umjerena do jaka bura, u sjevernoj Dalmaciji na udare i olujna, uz umjereno valovito i valovito more. Na krajnjem jugu Hrvatske u prvom dijelu dana umjereno i jako jugo, a prema večeri zapuhat će bura. Pritom će uz promjenljivu naoblaku povremeno biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih. Najviša temperatura zraka oko 27 °C.


U četvrtak na kopnu još može biti kiše te lokalnih pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih. Od petka ponovno sunčanije i stabilnije uz porast temperature zraka. I na Jadranu u četvrtak sunčanije i toplije, a osobito na jugu još uz vjerojatnost lokalnih pljuskova. Od petka pretežno sunčano i vruće. Puhat će uglavnom umjerena bura koja će u subotu oslabjeti.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.