Ministar

Butković otkrio kada će na autocestama uvesti beskontaktnu naplatu cestarine

Portal Novi list

Damir Škomrlj

Damir Škomrlj

Implementaciju novog, beskontaktnog sustava naplate cestarina, Butković je najavio za 2022. godinu. Natječaj za taj posao već je, kaže, spreman i izlazi najesenMinistar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, gostovao je u programu HTV-a te kazao kako je tradicionalna akcija ‘Sigurna plovidba’ ispunila svoj cilj jer je od oko 400 kontrola na moru zabilježeno 120 prekršaja. Najčešći i najopasniji prekršaj je glisiranje na manje od 300 metara od obale.


Butković je naglasio i da je nautički promet na razini prva dva tjedna u kolovozu prošle godine.


– Ukupan broj aktivnih brodica je na oko 70 posto ostvarenja u odnosu na lani, a za jahte duže od 20 metara smo na razini od oko 85 posto. Hrvatska se pokazala kao sigurna destinacija, a što se tiče nautike, prva smo destinacija svijeta, kazao je.
Implementaciju novog, beskontaktnog sustava naplate cestarina, Butković je najavio za 2022. godinu. Natječaj za taj posao već je, kaže, spreman i izlazi najesen.


Što se tiče tunela Učka, kaže da će puni profil biti gotov 2021. godine, a druga cijev i završetak punog profila prema Matuljima 2024., kad bi trebala biti završena i čitava izgradnja Istarskog ipsilona.


Na gradilištu Pelješkog mosta ne očekuje kašnjenja, usprkos koronavirusu.


– Prošli tjedan došlo je 150 specijaliziranih kineskih radnika. Radovi oko pristupnih cesta idu dobro te se očekuje da će radovi biti završeni u roku, rekao je Butković.


Kad je riječ o nabavi više od 20 novih vlakova, rekao je da je na natječaj HŽ putničkog prijevoza, vrijedan oko milijardu kuna, koji se 85 posto financira iz fondova EU-a, pristigla ponuda Končara. Nakon zaključenja ugovora prvi vlak bit će izručen za 24 mjeseca, a za 35 mjeseci svi ostali vlakovi.


S obzirom da je zračni promet zapao u krizu, zaustavljen je postupak pronalaska strateškog partnera za Croatia Airlines.


– Mora se pronaći rješenje da pomognemo Croatia Airlinesu. Naći ćemo rješenje u skladu s europskim propisima, a kad se situacija stabilizira, završit ćemo postupak pronalaska strateškog partnera, rekao je ministar Butković za HTV.