Borba za okoliš

Besplatne plastične vrećice odlaze u povijest, trgovci će morati naplatiti svaku koju vam daju

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Vedran KARUZA

Foto Vedran KARUZA

Procjene kažu da svaki hrvatski građanin godišnje iskoristi 212 plastičnih vrećica, odnosno da ih se ukupno upotrijebi oko osam tisuća tonaS prvim danom 2019. godine svi će trgovci i drugi prodavatelji u Hrvatskoj imati obavezu naplate laganih plastičnih vrećica, debljine od 15 do 50 mikrona, što su uobičajene vrećice u trgovinama, dok će za one najtanje, do 15 mikrona, u kojima najčešće nosimo voće i povrće, morati staviti upozorenje »Vrećice koristite štedljivo«.


Obaveza je to proistekla iz izmijenjenog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji je ovih dana stupio na snagu, a u kojem stoji da od 1. siječnja 2019. godine više niti jedna trgovina kupcima neće moći besplatno dati uobičajenu plastičnu vrećicu. 


Te vrećice prehrambene trgovine već dugo naplaćuju, no za nešto više od godinu dana obavezu naplate će imati svi trgovci, dakle i prodavatelji odjeće i obuće, odnosno bilo koje druge robe.
Najtanje plastične vrećice na tržnicama ili one u roli u trgovačkim centrima zasad ne idu u naplatu jer se smatraju higijenskim standardom, no nije isključeno da će se, pooštravanjem ekoloških kriterija EU-a, i one jednom naplaćivati.


Procjene kažu da svaki hrvatski građanin godišnje iskoristi 212 plastičnih vrećica, odnosno da ih se ukupno upotrijebi oko osam tisuća tona.