Predsjednik SDP-a

Bernardić: Došlo je vrijeme da zelena Istra još više pocrveni!

Hina

 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je gostujući u srijedu na rovinjskoj lokalnoj radijskoj postaji kako je SDP »jedina garancija da će se trajno štititi vrijednosti slobode i jednakosti te kako je došlo vrijeme da zelena Istra još više pocrveni«. Bernardić će je u emisiji »Bez cenzure» na Rovinj FM-u rekao da su se na Istanbulskoj konvenciji »razotkrili mnogi u Hrvatskoj, prije svega oni koji su bili spremni podržati premijera Andreja Plenkovića u naumu da falsificira tu konvenciju«. »Razotkrio se Most, iz kojeg su najavili da neće podržati ratifikaciju, čime su potvrdili ono što se dugo špekulira, a to je da je Most jednako Crkva, odnosno klerikalna desnica«, ocijenio je Bernardić. Osim Mosta, razotkrio se i IDS jer je »njegov predsjednik Boris Miletić postao, kako se čini, Plenkovićev glasnogovornik rekavši kako u Istanbulskoj konvenciji nema roda«, istaknuo je predsjednik SDP-a. »To nije točno. Rodnog ima u članku 3. Osim njih, razotkrio se i Živi zid, od kojeg još ništa nismo čuli o tome kako će se postaviti prema pitanju ratifikacije. Došlo je vrijeme da se u Hrvatskoj nitko ne odriče onih koji su drugačiji po rodnom, vjerskom, nacionalnom i drugom određenju«, rekao je Bernardić.Također je rekao da se IDS nijednom nije javno odredio o mogućnosti koalicije s HDZ-om, a ta se vijest, kako je istaknuo, ovih dana pojavila u medijima. Nije čuo da su se IDS i Amsterdamska koalicija od nje ogradili.»Na SDP-u je odgovornost da ne dopusti da HDZ u tihoj suradnji s IDS-om okupira Istru«, poručio je predsjednik SDP-a.Komentirajući u istoj emisiji kupnju borbenih zrakoplova, Bernardić je izrazio žaljenje što je Vlada donijela odluku o kupnji »starih aviona u procesu koji je pritom proveden na netransparentan način«.

»Vlada je donijela odluku o kupnji trideset godina starih kanti koje su prvi put letjele još dok je postojao Sovjetski Savez. Dakle, naši MIG-ovi, koji su stari četrdeset godina, sada će biti zamijenjeni F-16 avionima koji su stari trideset godina i za to će hrvatski građani morati platiti tri i pol milijarde kuna. To je za mene nevjerojatno«, rekao je Bernardić i dodao kako Hrvatska zapravo niti ne zna što kupuje.


»Ako se već odlučujemo na tako veliku investiciju, koju plaćaju građani iz vlastitih džepova, onda smatram da smo trebali kupiti nove avione«, zaključio je Bernardić.Za protjerivanje ruskog diplomata je rekao kako je taj čin još jedanput zorno pokazao nekoordiniranost hrvatske vanjske politike koju provode premijer i predsjednica Republike.»Predsjednica poziva Putina u Hrvatsku, dok predsjednik Vlade protjeruje diplomata. Mislim da je njegov potez ishitren. Uostalom, mnoge europske zemlje nisu taj potez povukle. Cilj bi nam trebali biti dobri odnosi s našim europskim partnerima, kao i sa SAD-om. To su naši saveznici, ali istovremeno želimo imati dobre odnose s Rusijom«, poručio je predsjednik SDP-a.Ocijenio je da je Hrvatska ekonomski slaba te mala i ranjiva zemlja koja sebi ne može dopustiti takve brzoplete odluke u vanjskoj politici.Također je prozvao HDZ i Plenkovića zbog »uhljebljivanja rodbine u državnim i javnim službama«. »To je ta reformska godina i to su te reforme na Plenkovićev način«, zaključio je Bernardić.Bernardić je u srijedu bio na tradicionalnoj komemoraciji poginulim partizankama Mariji Medici i Lini Zacchigni u Brutiji pokraj Umaga.