Dionice u padu

Zbog koronakrize napustili smo “bikove” i uronili u područje ‘medvjeda’, nestalo 15.000 milijardi dolara

Hina

REUTERS

REUTERS

Dow Jones zabilježio je jučer najveći dnevni pad od 'Crnog ponedjeljka' u listopadu 1987. godine, a svi najvažniji indeksi završili su po prvi put od financijske krize u području 'medvjeda', više od 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razineNa Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi potonuli gotovo 10 posto, zaronivši po prvi put od financijske krize 2008. u područje ‘medvjeda’, jer se ulagači panično povlače iz rizičnih investicija u strahu od posljedica ‘koronakrize’.


Dow Jones potonuo je 2.352 boda ili 9,99 posto, na 21.200 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 9,51 posto, na 2.480 bodova, a Nasdaq indeks 9,43 posto, na 7.201 bod.


Dow Jones zabilježio je jučer najveći dnevni pad od ‘Crnog ponedjeljka’ u listopadu 1987. godine, a svi najvažniji indeksi završili su po prvi put od financijske krize u području ‘medvjeda’, više od 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.
U samo 16 trgovinskih dana S&P 500 i Nasdaq izgubili su otprilike četvrtinu svoje vrijednosti, dok vlasti širom svijeta pokušavaju zauzdati brzo širenje koronavirusa i ublažiti gospodarske štete.


„Ulje na vatru” dolio je jučer predsjednik SAD-a Donald Trump odlukom o privremenoj zabrani putovanja iz većine Europe u SAD u nastojanju da spriječi širenje virusa.


Rekordni pad europskih burzi


Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, njegova odluka nanijet će velike štete nizu poslovnih sektora i dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo.


Već se zna, kažu analitičari, da će gospodarske štete od koronavirusa biti značajne, a s ovom dodatnom mjerom, utjecaj na poslovanje bit će multipliciran, što će kratkoročno biti veliki ekonomski trošak.


Nakon Trumpove odluke, na europskim su burzama cijene dionica zabilježile najveći pad u povijesti. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo je 11,5 posto, zaronivši još dublje u područje ‘medvjeda’.


Pritom je londonski FTSE indeks pao 10,87 posto, na 5.237 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 12,24 posto, na 9.161 bod, a pariški CAC 12,28 posto, na 4.044 boda.


Pod najvećim je pritiskom bio europski turistički sektor, u kojemu su cijene dionica potonule više od 13 posto, a na udaru prodaja našle su se i dionice zrakoplovnih kompanija.


Tako se na Wall Streetu S&P indeks zrakoplovnog sektora strmoglavio 19,6 posto.


S&P indeks energetskog sektora potonuo je, pak, više od 12 posto jer su cijene nafte na svjetskim tržištima pale više od 8 posto, s obzirom da se očekuje slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’, dok s druge strane, Saudijska Arabija i Rusija najavljuju povećanje proizvodnje.


Gospodarstvo na rubu blokade


Gospodarstva su već ionako pogođena zbog poremećaja nabavnih lanaca u svijetu i slabljenja potražnje, dok se poslovni skupovi, sportski, zabavni i drugi događaji odgađaju zbog širenja koronavirusa.


„Istaknute organizacije, obrazovne institucije, pa čak i sportske lige odgađaju događaje zbog opreza. Vodeće institucije u svijetu određuju ton. Oprezni smo jer nam kažu da budemo oprezni”, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.


Zbog toga se ulagači plaše pada gospodarske aktivnosti i recesije.


“Strahuje se zapravo da gospodarstvo ne slabi već je na rubu blokade. Val rasprodaja zahvatio je cijelo tržište i računamo s mogućnošću da bi takav razvoj situacije mogao prerasti u novu financijsku krizu”, kaže Dennis Dick, trgovac u Bright Trading LLC-u.


VIX indeks straha najviši od financijske krize


U takvim je okolnostima VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija jučer skočio više od 20 bodova, na 75 bodova, najvišu razinu od financijske krize.


To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.


Na panično povlačenje s tržišta ukazuje, pak, podatak da je na američkim burzama vlasnika jučer zamijenilo više od 18,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 12,5 milijardi.


Poticajne mjere središnjih banaka


Ulagače nisu uspjele umiriti ni poticajne mjere središnjih banaka.


Europska središnja banka (ECB) jučer je najavila novi program kupnje imovine i povoljne kredite za banke kako bi osigurala likvidnost i financiranje gospodarstva.


Od američkog Feda očekuje se, pak, da idućega tjedna dodatno smanji ključne kamatne stope, premda ih je već prošloga tjedna srezao za 0,50 postotnih bodova.


Jučer je Fed najavio da će u financijski sustav u kratkom roku ubrizgati 1.500 milijardi dolara, što predstavlja, kažu analitičari, agresivnu akciju središnje banke u cilju povećanja likvidnosti, stabilizacije financijskih tržišta i poticanja gospodarstva.


„Svaki potez vlasti povezan s financijama i bankarskim sustavom bit će na tržištu shvaćen kao pozitivan. No, tržište traži opipljive dokaze da vlasti nastoje odbiti recesiju”, kaže Sroka.


Unatoč najavi Feda, cijene dionica u bankarskom sektoru potonule su jučer 10,5 posto.


„Nastavak negativnih trendova na tržištu pokazuje nam da sve što je dosad poduzeto nije dovoljno. Ljudi ne znaju kada će se ponovno uspostaviti normalan svakodnevni život, pa nesigurnosti ostaju”, kaže Sroka.


Izbrisano više od 15.000 mlrd dolara vrijednosti dionica


Jučerašnjim oštrim padom cijena dionica spektakularno je okončano rekordno dugo razdoblje vladavine ‘bikova’ na svjetskim burzama, koje je trajalo od financijske krize 2008.


Zbog strahovanja od gospodarskih posljedica ‘koronakrize’, MSCI svjetski indeks, koji prati kretanja na svim najvećim svjetskim burzama, potonuo je 24 posto u samo 20 trgovinskih dana, što je najbrži pad u povijesti iz područja ‘bikova’ u područje ‘medvjeda’.


Još polovicom veljače taj se indeks kretao na rekordnim razinama, a od tada je s burzi izbrisano više od 15.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.