Podaci za lipanj

Ovo su najprodavaniji automobili u Hrvatskoj: Jednima ultraluksuz, drugima Dacia na plin

Edi Prodan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Na modelskoj listi lider je ovog puta, jer inače je tu sveprisutna dominacija VW koncerna, Renault Clio kojeg je u lipnju prodano 411 komadaNajbolji ovogodišnji rezultat prodaje osobnih automobila u Hrvatskoj, kako izvješćuje agencija Promocija plus, potpuno se iznenađujuće dogodio – u lipnju.


Prodano je 4150  automobila čime se na polugodišnjem planu dosegnulo 17.436 komada.


Najbolji mjesec do sada bio je siječanj s 3717 prodanih automobila. To su dobre vijesti.
A sad one koje to nisu. U istom lanjskom mjesecu registrirano je bilo 8235 automobila dok se polugodišnja kumulativa bila zaustavila na 38.156 komada.


Jasno je dakle da je ovogodišnji lipanj na polovici lanjskog, ali ostvarivati 50 posto lanjskog rezultata i nije tako loše.


Na polugodišnjoj razini realizacija je nešto lošija, iznosi oko 46 posto. Ipak, nastave li se lipanjski trendovi, može se i bolje.


Na modelskoj listi lider je ovog puta, jer inače je tu sveprisutna dominacija VW koncerna, Renault Clio kojeg je u lipnju prodano 411 komada.


Slijede ga VW Polo, Dacia Sandero te još jedan Renault – Sandero. Generalno, na razini svih šest ovogodišnjih mjeseci na prvom mjestu je Škoda Octavija koje je registrirano čak 1089 komada.


Kod proizvođača uvjerljivo vodi Volkswagen s 2766 registracija, slijede ga Škoda, Renault, Dacia te KIA.


A da se ima i  može čak i kad sve komercijalne tokove pokida koonavirus, pokazuje podatak da je u lipnju registrirano čak 164 Mercedesa, 131 Audi kao i 101 BMW.


Što tek reći za 17 Porschea baš kao i to da su hrvatske registarske pločice dobili i tri Tesle, jedan Bentley,…


S druge strane gola egzistencija – Dacia je prodala 164 automobila na plin s kojima će sreću kao taksisti okušati ljudi kojima baš i nije do ultraluksuznih brendova.