Neizvjesnost

Oporavak putovanja u Europi ipak posustao početkom kolovoza

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U prvom tjednu kolovoza broj aviokarata spustio se na 18 posto prošlogodišnje razine, pokazali su u petak podaci grupe za analizu putovanja ForwardKeysOporavak putovanja u Europi posustao je početkom kolovoza budući da su karantena i upozorenja o učestalim slučajevima zaraze koronavirusom stvorili neizvjesnost i odvratili turiste od rezervacija posjeta inozemstvu.


U srpnju je broj karata za prekogranična zračna putovanja unutar Europe bio na 28 posto prošlogodišnje razine jer su Europljani ponovo krenuli na put, nakon višemjesečnog zatvaranja.


U prvom tjednu kolovoza broj karata spustio se na 18 posto prošlogodišnje razine, pokazali su u petak podaci grupe za analizu putovanja ForwardKeys.
Britanija je 26. srpnja ponovo uvela karantenu za dolaske iz Španjolske, nešto više od dva tjedna nakon što je putovanja u tu zemlju proglasila sigurnima. U kolovozu je na listu za obaveznu karantenu dodala Francusku, Hrvatsku i Austriju.


Rast razine zaraze Covida 19 u Španjolskoj također je potaknuo Austriju, Švedsku i Njemačku da izdaju upozorenja da se ne putuje u cijelu zemlju ili neka njezina područja, što je stvorilo neizvjesnost i ugasilo nade avioprijevoznika u snažan oporavak.


Austrija, Švedska i Njemačka također su zbog rasta broja zaraženih Covidom 19 upozorili građane da ne putuju u Španjolsku odnosno u pojedine dijelove te zemlje, što je stvorilo neizvjesnost i prigušilo nade aviokompanija u snažan oporavak.


Početkom tjedna najveća europska zrakoplovna tvrtka po broju putnika Ryanair izvijestila je da već primjećuje utjecaj novih ograničenja na rezervacije i da će zbog toga smanjiti planirane kapacitete u rujnu i listopadu.


Olivier Ponti iz ForwardKeysa procjenjuje da je izdano 70 posto manje aviokarata za putovanja u Europi u četvrtom tromjesečju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.


Situacija se brzo mijenja, a to znači i da ljudi planiraju, pretražuju letove i rezerviraju karte s daleko manjim vremenskim razmakom u odnosu na planirani dan odlaska no što je bio slučaje prošle godine, ustvrdio je Ponti.


Britanski ministar prometa Grant Shapps upozorio je u četvrtak građane na Twitteru: “Putujte samo ako se možete pomiriti s neočekivanom 14-dnevnom karantenom, bude li se to od vas tražilo”.


S obzirom na takva upozorenja, aviokompanije će teško napuniti avione i potaknuti ljude da ponovo počnu putovati.


“Povjerenje potrošača uzdrmano je valovima otkazivanja putovanja, neizvjesnošću u pogledu povrata novca i brzim promjenama ograničenja putovanja od danas do sutra i to koči oporavak”, konstatira Ponti.