NABAVA

EU parlament zatražio samodostatnost Europe u proizvodnji lijekova: ‘Previše ovisimo o Kini i Indiji’

Branko Podgornik

REUTERS

REUTERS

EU-parlament je pozvao Europsku komisiju da stvori pričuvu lijekova od strateške važnosti za EU, koja bi trebala djelovati poput »europske ljekarne za hitne slučajeve« ako dođe do prekida u opskrbiZAGREB – Europski parlament jučer je zatražio poduzimanje mjera za što veću samodostatnost Europe u proizvodnji lijekova. U rezoluciji koju su podržali gotovo svi zastupnici, Parlament je pozvao Europsku komisiju da stvori pričuvu lijekova od strateške važnosti za EU, koja bi trebala djelovati poput »europske ljekarne za hitne slučajeve« ako dođe do prekida u opskrbi u državama članicama.


Zbog nestašice lijekova u Europi, osobito nakon izbijanja pandemije ovog proljeća, bilo je otežano liječenje oboljelih, a došlo je i do napetosti među pojedinim članicama EU-a. Opskrba je bila otežana zbog blokade gospodarstva i zato što 40 posto gotovih lijekova na tržište Unije dolazi iz trećih zemalja. Osim toga, čak 60 do 80 posto kemijskih aktivnih sastojaka za lijekove proizvodi se u Kini i Indiji.


Zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su jučer da Komisija najavljenu farmaceutsku strategiju iskoristi kako bi ponudila rješenje da sigurni lijekovi u Europi budu dostupni i cjenovno pristupačni, te da ispita načine za obnavljanje proizvodnje lijekova u Europi.
– Javno zdravlje postalo je geostrateško oružje koje kontinent može baciti na koljena, upozorila je Nathalie Colin-Oesterle, izvjestiteljica Parlamenta iz grupacije pučana (EPP). Tijekom ove pandemije došla je do izražaja naša ovisnost o zemljama izvan EU-a. Određeni tipovi proizvodnje moraju biti premješteni, zakonodavstvo mora biti usklađeno, a suradnja među državama članicama mora biti ojačana kako bi se postigla veća solidarnost i kako bismo ponovno zadobili našu neovisnost, izjavila je Colin-Oesterle nakon sjednice.


Zastupnici su zatražili nadzor nad izravnim stranim investicijama u farmaceutske tvornice koje su dio europske zdravstvene infrastrukture od kritične važnosti. Tražili su uvođenje financijskih poticaja kako bi se europske kompanije ponukalo da aktivne farmaceutske sastojke i lijekove proizvode kod kuće.


Parlament je pozvao države članice na stvaranje usklađene zdravstvene strategije, te na nastavak zajedničke nabave lijekova na razini EU-a. Kad su zatražili osnutak »europske ljekarne za hitne slučajeve«, zastupnici su naglasili kako državama članicama treba osigurati »ravnopravan pristup« do rezervi lijekova te osigurati »novi mehanizam za pravednu raspodjelu«.


Multinacionalne kompanije iz Europe u prošlih su nekoliko desetljeća proizvodnju lijekova preselile uglavnom u Kinu i Indiju, zbog nižih troškova. To se Europi tijekom pandemije vratilo kao bumerang. Potrebu vraćanja proizvodnje u Uniju i njezine samodostatnosti u lijekovima istaknuli su i dužnosnici Europske komisije, kao i brojnih članica EU-a.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron, primjerice, bio je jedan od šestero državnika koji su u lipnju pisali predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, tražeći od Bruxellesa davanje poticaja za razvoj europskih kapaciteta za proizvodnju lijekova od kritične važnosti, kao i njihovih sastojaka. Macron je tada posjetio parišku farmaceutsku kompaniju Sanofi te naglasio da je Francuska kao »država spremna investirati u vraćanje proizvodnje« iz inozemstva. Za početak, Francuska kani obnoviti domaću proizvodnju paracetamola, lijeka protiv bolova, u roku od tri godine.


OPSKRBA

Zbog nestašice lijekova u Europi, osobito nakon izbijanja pandemije, bilo je otežano liječenje oboljelih. Opskrba je bila otežana zbog blokade i zato što 40 posto lijekova na tržište Unije dolazi iz trećih zemalja.

Sadržaj omogućio Europski parlament Ured u Republici Hrvatskoj.