KAZNENA PRIJAVA

Uhićena kriminalna skupina zbog krijumčarenja i preprodaje duhana i marihuane: Šteta 640 tisuća kuna

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Snimio S. DRECHSLER

Ilustracija / Snimio S. DRECHSLERRIJEKA – USKOK je, na temelju kaznene prijave PU požeško-slavonske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 14 osoba zbog osnovane sumnje u kaznena djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine počinjene u sastavu zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.


U pitanju je slučaj nabavke najmanje 8000 kilograma duhana, te štete od 640 tisuća kuna za Državni proračun Republike Hrvatske.


Iz USKOK-a navode kako se osnovano sumnja da je prvo osumnjičeni, razdoblju od kraja 2019. godine do srpnja 2020., u Požegi i drugim mjestima u Hrvatskoj, okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenika radi kontinuirane nabave, skladištenja, rezanja, prijevoza, skrivanja i daljnje prodaje velikih količina duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i bez ovlaštenja za tu djelatnost.
Krajem 2019. godine je prvo osumnjičeni u cilju daljnje preprodaje nabavio najmanje 8000 kilograma duhana u listu te je s trojicom osumnjičenika dogovorio njegovo skladištenje, a zatim je za prijevoz i rezanje duhana, kao i primanje narudžbi od kupaca, nuđenje na prodaju i isporuku kupcima angažirao četvoricu osumnjičenika. Nakon toga su oni s preprodavačima duhana i drugim osobama dogovarali kontinuiranu isporuku velikih količina rezanog duhana po cijeni od najmanje 80 kuna po kilogramu, koji su dalje preprodavali na ilegalnom tržištu.


Time su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 640.000 kuna. Osim toga, sumnja se i da je četvrto osumnjičeni, od početka 2020. do 6. svibnja 2020., u Požegi i drugim mjestima, radi daljnje prodaje od nepoznate osobe nabavio najmanje 3354 grama marihuane. Sakrio ju je u nenastanjenoj kući u Brestovcu i potom angažirao sedmo osumnjičenog za daljnju prodaju droge.


USKOK je Županijskom sudu u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.