Nesreća ili ubojstvo

Tuga na Grobniku: Dorian je bio široke duše i vesela srca. Svi su u velikom šoku

Vladimir Mrvoš

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Iako su društvene mreže pune komentara na taj tragični događaj, rijetko tko želi javno komentirati, no neslužbeno će reći da je to velika tragedija i da krivac mora odgovarati za ubojstvo.JELENJE – Tuga je zavladala Grobnikom, čiji su stanovnici još uvijek u šoku zbog tragičnog gubitka mladog Doriana Semiona-Valentića, koji je poginuo vozeći motor na šumskom putu kod Lukeža. Tu nedjelju navečer 9. kolovoza naletio je na postavljenu prepreku, premda još službeno nije potvrđeno da je riječ o sajli, i koju je za sada postavila nepoznata osoba iz samo njoj poznatih razloga. Iako se može nagađati da je riječ o osobi koja je htjela onemogućiti vožnju motorima na tom putu, suočit će se s puno težim optužbama i smrtnom posljedicom tog nerazumnog čina.


Pravi Grobničan


Kafići na Grobniku, a posebno Dorianovi omiljeni kafići u koje je zalazio s društvom, također su ispunjeni tugom. Iako su društvene mreže pune komentara na taj tragični događaj, rijetko tko želi javno komentirati, no neslužbeno će reći da je to velika tragedija i da krivac mora odgovarati za ubojstvo. U razgovoru o smrti Doriana ima i tuge, ali i ogorčenja i bijesa, svi očekuju da će krivac uskoro biti pronađen, te da će odgovarati za svoj postupak.


Pokušali smo doći i do najbližih Dorianovih prijatelja i suvozača, te smo vlasnika jednog od kafića u koji je redovito zalazio, zamolili da kontaktira neke od prijatelja s kojima se Dorian redovito družio, ali i vozio motor. Unatoč brojnim telefonskim pozivima, vlasnik kafića mogao nam je samo sa žaljenjem reći da je sve pokušao, ali, kako je i sam rekao, »to su još uvijek djeca i toliko ih je Dorianova smrt pogodila da ne mogu davati nikakve izjave«.
Među Dorianovim prijateljima su i brojni školski kolege iz Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja iz Rijeke, s kojima se od 2014. do 2017. godine školovao za automehaničara i automehatroničara. Njegovi nastavnici utučeni su viješću o njegovoj tragičnoj smrti.


Ljubav prema struci
– Dorian je bio široke duše i vesela srca, prisjeća se ravnatelj Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja Gojko Miletić, i izražava u ime cijele škole i u svoje osobno ime sućut Dorianovoj obitelji koju je zadesila tragedija.
Ravnatelj se sjeća da je Dorian volio zanimanje za koje se školovao, može se reći da je bio i iznadprosječan, vrlo pozitivan i veliki praktičar i u pravom, najboljem i pozitivnom smislu »pravi Grobničan«.


Kada se zna da je automehaničarski zanat jedan od omiljenih zanimanja na Grobniku, ljubav prema motorima je bila zapravo ljubav prema struci za koju se školovao.


– Bio je vedrog duha, uvijek spreman drugima pomoći, a kako je bio dobar prijatelj sina našeg kolege iz škole, brzo smo saznali što se dogodilo, pa su svi djelatnici u školi ostali u velikom šoku zbog njegove smrti, kaže ravnatelj Miletić.


Uvijek rizik


Dorianova smrt nije ostavila nikoga ravnodušnim, posebice ljubitelje motosporta i enduro sportova, koji su vozeći šumskim putevima već nalazili na različite prepreke, ali do sad to nije imalo tragične posljedice.


Iako su svjesni svih opasnosti vožnje po šumi i motocross vožnji na natjecanjima, ljubitelji motosporta smatraju da su takve vožnje manje opasne od onih na javnim prometnicama, gdje ima puno više poginulih vozača motora. Napomena je iz stručnih krugova da se mora razlikovati rekreativna enduro vožnja od one natjecateljske, te da je klupski enduro sport dobro razvijen u Istri i u Zagorju, ali nažalost ne i na području Kvarnera.


Rekreativna vožnja sama po sebi je dosta rizična, jer se kod natjecanja mora osigurati staza, tu su suci koji kontroliraju stazu, a i mora se osigurati zdravstvena služba koja je vrlo važna u slučaju da se dogodi nesreća.