Korupcijski skandal

Tko će prvi propjevati? Neki od okrivljenika u aferi Janaf već nude nagodbu USKOK-u

P. N.

Foto Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Foto Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

Među onima za koje se špekulira da bi se mogli nagoditi s USKOK-om je i Tomislav Jelisavac, predsjednik Uprave velikogoričkog trgovačkog društva VG VodoopskrbaJesu li neki od trinaest okrivljenika u aferi Janaf već ponudili nagodbu USKOK-u, iako ni rješenje o istrazi još nije pravomoćno. Među njima je, piše Jutarnji list, čini se čak i prvookrivljeni Krešo Petek, no njegov je zahtjev odbijen.


“To je priča bez pokrića. Nema teorije da dođe do bilo kakvog takvog procesa prije nego što dobijem uvid u spis, a ja sam još u ponedjeljak zatražio uvid u spis i još ga nisam dobio. Još razmišljam hoću li i podnijeti žalbu na rješenje o provođenju istrage i određivanje istražnog zatvora mom branjeniku, a o tome ću odlučiti danas – rekao je odvjetnik Veljko Miljević za Jutarnji list.


On navodi kako je težina onoga što se stavlja na teret njegovom branjeniku daleko ispod značaja koji se prikazuje, kao i da je davanje mita znatno blaže kazneno djelo od primanja.
Među onima za koje se špekulira da bi se mogli nagoditi s USKOK-om je i Tomislav Jelisavac, predsjednik Uprave velikogoričkog trgovačkog društva VG Vodoopskrba. On je, tvrdi USKOK, na traženje velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića prepustio Peteku te devetookrivljenoj Mirjani Prodan i desetookrivljenoj Mirjani Gašparac iz te tvrtke da samostalno izmijene kriterij za bodovanje ponuda u javnom nadmetanju za pročistač otpadnih voda i to uvrste u listu za javno nadmetanje koje je objavljeno u trećem krugu u Elektronskom oglasniku javne nabave od 25. veljače 2020. godine.


Jutarnji list doznaje i kako bi USKOK uskoro mogao zatražiti proširenje istrage i za prvookrivljenog Krešu Peteka, ali i za Dražena Barišića i još neke od okrivljenih. Navodno su u međuvremenu otkrivene još neke nepravilnosti, a istražitelji češljaju ne samo poslovanje Janafa i Elektrocentra Petek nego i njegove ugovore s drugim jedinicama lokalne uprave, kao i način na koji je ta tvrtka sklapala poslove.