Prvog dana Oluje

Tjeralica za dvojcem odgovornim za granatiranje Gospića

Marin Smolčić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

 Donijelu su odluku o neselektivnom zračnom napadu na naseljeno središte Grada Gospića, znajući da će djelovanje razorih avio bombi („krmača“) po gusto naseljenom središtu Gospića usmrtiti i tjelesno ozlijediti civile te prouzročiti razaranje brojnih objekata.  GOSPIĆ Gospić je tijekom Domovinskog rata u više navrata bio meta zločinačkih napada zrakoplova tzv. JNA. Ovim povodom su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim državljaninom Srbije i 70-godišnjim državljaninom Republike Hrvatske zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka iz Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. 


Ovaj dvojac se sumnjiči da su prvoga dana Operacije „Oluja“, 4. kolovoza 1995. godine, dogovorno donijeli odluku o neselektivnom zračnom napadu na naseljeno središte Grada Gospića, znajući da će djelovanje razorih avio bombi („krmača“) po gusto naseljenom središtu Gospića usmrtiti i tjelesno ozlijediti civile te prouzročiti razaranje brojnih objekata.  


Prvoosumnjičeni 62-godišnjak tada je kao 38-godišnjak bio zapovjednik 105. Vazduhoplovne brigade Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, tada 46-godišnjak, bio zapovjednik 92. mješovite avijacijske brigade tzv. Vojske Republike Srpske pa su bili odgovorni za primjenu, odnosno kršenje, ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila te su bili dužni spriječiti ubijanje i ranjavanje civila.
Toga dana oko 17.20 sati, sukladno njihovoj naredbi, borbeni zrakoplov MIG 21 Vojske Republike Srpske Krajine poletio je s aerodroma u Udbini te je s 11 avio-bombi, bez odabira vojnog cilja, izvršio neselektivni napad po središtu Gospića. U avio napadu po Ulici Antuna Mihanovića smrtno je stradao 32-godišnjak, 18-godišnjakinja te 14-godišnja djevojčica, dok su 63-godišnjakinja i 16-godišnjak ozlijeđeni. U Ulici Vile Velebita ozlijeđeno je jednoipolmjesečno dijete, 19-godišnjakinja, 20-godišnjak i 51-godišnjakinja, dok je 39-godišnji pričuvni policajac ozlijeđen ispred Policijske uprave ličko-senjske. Na stambenim zgrada izvršena su teška oštećenja i na dvije lokacije planuli su požari.


Obojica osumnjičenih znali su da će napad avio-bombama prouzročiti i razaranje objekata koje koriste civili. Napadom je nastala materijalna šteta na zgradama Dječjeg vrtića i Dječjeg dispanzera, kao i na većem broju obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada kao i na automobilima. Protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava, a s obzirom da su nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za njima su raspisane potrage.