PROPUST S NAJTEŽIM POSLJEDICAMA

Pet godina nakon nesreće u kojoj je dvoje ljudi umrlo od trovanja dimom: Podignuta optužnica protiv dimnjačara

Šarlota Brnčić

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Optužnicom se 35-godišnjem direktoru trgovačkog društva, koje obavlja poslove ovlaštenog dimnjačara stavlja na teret da je propustio postupati sukladno odredbama iz Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslovaPAZIN –  Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podiglo je optužnicu protiv 35-godišnjaka i trgovačkog društva u kojem je okrivljenik odgovorna osoba zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a kojom ih se tereti da su prouzročili smrt dvoje gostiju.


Optužnicom se 35-godišnjem direktoru trgovačkog društva, koje obavlja poslove ovlaštenog dimnjačara na području Višnjana, stavlja na teret da je propustio postupati sukladno odredbama iz Odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova.


Dimnjačar je u skladu s time dužan provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao za centralno grijanje i pripremu tople sanitarne vode, te o nedostacima obavijestiti ovlaštenog distributera koji je dužan odmah isključiti opskrbljivanje plinom dok se dimovodni objekt ne dovede u ispravno stanje.
Uslijed tog propusta 25. listopada 2015. godine u apartmanu ugostiteljskog objekta na području Višnjana, zbog tehničke neispravnosti dimnjaka uzrokovane poroznošću, došlo je do izlaska dimnih plinova iz dimovodnog kanala kroz elektro prekidač rasvjete i kroz instalaciju klima uređaja.


U apartmanu je došlo do znatnog povećanja ugljikovog monoksida kojeg je udisalo dvoje gostiju, te su se otrovali ugljikovim monoksidom i od toga preminuli.