Policajac iza rešetaka

Optužbe na račun bivšeg šefa riječke krim policije su jezive: ‘Trebaš im autom zgaziti sina, neće ti ništa dokazati zbog epilepsije’

Vladimir Mrvoš

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Kruneša tužilaštvo sumnjiči da je poticao drugoga na pokušaj teškog ubojstva te da je prijetio kako bi spriječio dokazivanjeŽupanijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, i to teškog ubojstva poticanjem, sprječavanja dokazivanja i oštećenja tuđe stvari. Iako državno odvjetništvo nije navelo ime osobe kojoj je određen istražni zatvor, informaciju da je istražni zatvor određen za bivšeg načelnika riječke kriminalističe policije Željka Kruneša, potvrdili su i njegovi odvjetnici Saša Jelušić i Matija Miloš uz napomenu da ništa ne smiju komentirati zbog tajnosti istrage, kako nalaže zakon, ali i da su podnijeli žalbu na određeni istražni zatvor.


DORH osnovano sumnja da je okrivljenik tijekom lipnja 2015. godine u Rijeci nagovarao drugog da počini kazneno djelo pokušaja ubojstva, ali poticana osoba nije poduzela radnju kako bi navedeno i učinila.


Nasilje i osveta


Osnovano se sumnja da je, s ciljem da navede na davanje lažnog iskaza i da spriječi i oteža dokazivanje prema svjedokinji u prethodnom kaznenom postupku uporabio prijetnju, uslijed čega ona na dokaznom ročištu kod suca istrage nije iskazivala o svojim saznanjima glede kaznenih djela za koja je okrivljenik terećen.
Osnovano se sumnja i da je 15. travnja 2018. u Rijeci, s nakanom da iz osvete ošteti osobni automobil koji je koristila hrvatska državljanka (1971.), pristajući da time ošteti službeno vozilo, prednjim dijelom službenog vozila udario u prednji dio parkiranog osobnog automobila, nanijevši štetu na tom vozilu, kao i na službenom vozilu jednog ministarstva. Sudac istrage Županijskog suda u Puli je, na prijedlog ovog državnog odvjetništva, odredio okrivljeniku istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoka i zbog opasnosti od ponavljanja djela.


Početkom ožujka u emisiji Provjereno Nove TV objavljen je iskaz bivše partnerice Željka Kruneša koja tvrdi kako ju je Kruneš zlostavljao jer je svjedočila protiv njega u sklopu istrage DORH-a i PNUSKOK-a.


Planirana likvidacija


Njegova bivša partnerica kazala je da ju je tada još aktualni načelnik kriminalističke policije zlostavljao jer je svjedočila da planira ubojstvo unuka obitelji Šota, zbog poslovnog prostora koji je htio na njihovu štetu priskrbiti svom prijatelju. U iskazu njegova bivša partnerica tvrdi kako je u lipnju 2015. godina Slavicu Šota i njezinu kćer Josipu Novaković upozorila kako njezin partner planira ubojstvo Josipine djece, odnosno Slavičinih unuka.Foto Marko Gracin


– Ja u dnevnom boravku spavam, a on malo dalje u sobi leži i razgovara na telefon s nećakom, koji je imao prometnu nesreću i ima epilepsiju. Rekao mu je da bi jedan dan trebao zgaziti jednog sina. Sad ne obojicu, nego jednog sina i da se njemu neće to moći dokazati jer ima epilepsiju. Kad sam to čula, prvo nisam znala što da radim, kazala je u emisiji Nove TV Provjereno partnerica sada uhićenog Kruneša koja je o prijetnjama obavijestila obitelj Šota.


Prepušteni sami sebi, puni smrtnog straha


Partnerica Željka Kruneša je sa šefom riječke kriminalističke policije bila u vezi četiri godine.


– Ja sam dva do tri dana razmišljala da li da vama kažem ili da ne kažem. Kako ću se nositi s tim ako vam ne kažem? Ako kažem, kako ćete vi to prihvatiti? Hoćete li vjerovati? Ja imam dijete, i ja sam u opasnosti. Može ubiti mene i moje dijete, rekla je u strahu Krunešova bivša partnerica Josipi Novaković u emisiji Provjereno Nove TV.


Što poduzeti? Kome prijaviti? Njezine su dvojbe bile opravdane jer riječ je o moćnom čovjeku s puno veza i poznanstava, kojem ništa ne može promaknuti.


– Brzo smo napisali kaznenu prijavu, rekla je Josipa Novaković. Svjedokinja je čak pristala da ide s nama. Stalno nas je upozoravala da će on to saznati, prisjećala se Novaković.


To se i dogodilo. Naime, čim su Šota i Novaković prijavili karlovačkom općinskom državnom odvjetništvu i predali audiosnimku, u panici im se javila Krunešova tadašnja partnerica.


– Josipa, on već zna sve. Dolazi k meni za deset minuta, napisala je u poruci Krunešova partnerica. Također, dodala je da Kruneš, nakon što ju je tada posjetio, »neće do daljnjega dolaziti« i da joj je rekao da se moraju »maknuti sad jedno od drugoga«.


Uslijedilo je vrijeme smrtnog straha i strepnji. Bili su prepušteni sami sebi i Novaković djecu nigdje nije puštala samu.
– Kako se to saznalo, sin me pitao: »Mama, zašto mene žele ubiti?« ispričala je kroz suze Novaković.


Uslijedila su ispitivanja u karlovačkom DORH-u. Kruneš je pozvan kao okrivljenik, a sve je optužbe zanijekao. Njegov nećak učinio je isto, a njegova je partnerica odbila odgovarati na pitanja.– Kako je kaznena prijava u Karlovcu odbačena zbog nedostatka dokaza, a dokaze su prikupljali njegovi kolege policajci, on je odlučio tužiti nas za klevetu i uvredu, rekla je Novaković.


Sve je počelo zbog poslovnog prostora koji je Kruneš, kako tvrdi Slavica Šota, na njihovu štetu htio priskrbiti svom prijatelju. Prozivala ga je za reketarenje i tako na sebe navukla njegov bijes. Ipak, bile su uporne i čak su završile u zatvoru. Vrata im je otvorio samo Vlaho Orepić, koji nije napravio ništa osim što ih je saslušao.


– Morate znati da smo mi u pet godina prošli tri smjene ministara, ravnatelja, načelnika unutarnjih kontrola, čak i smjena u DORH-u. Mi smo to sve prošli i mi smo njih sve obišli. Ne postoji u ovoj državi institucija koja za naš slučaj nije znala, ispričala je Slavica Šota u emisiji Provjereno Nove TV.