Afera vjetroeletrane

Josipa Rimac puštena iz Remetinca: ‘Ne mogu komentrati ništa vezano za istragu’

Hina

Foto Borna Filic/PIXSELL

Foto Borna Filic/PIXSELL

Ispred zatvora u Remetincu dočekala ju je odvjetnica Lidija Horvat koja je ranije potvrdila da Uskok u međuvremenu nije tražio produljenje istražnog zatvora niti je proširio istraguBivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac, osumnjičena u aferi Vjetroelektrane u utorak je puštena iz istražnog zatvora u Remetincu gdje se nalazila od kraja svibnja.


Uskok je prijedlog za ukidanje istražnog zatvora uputio oko 14 sati, nakon čega je Rimac oko 17,15 sati puštena na slobodu. Ispred zatvora u Remetincu dočekala ju je odvjetnica Lidija Horvat koja je ranije potvrdila da Uskok u međuvremenu nije tražio produljenje istražnog zatvora niti je proširio istragu.


Uskokovi istražitelji su ranije tijekom dana ispitali zadnja dva svjedoka za koje su strahovali da bi Rimac na njih na slobodi mogla utjecati.
 


 


Podnijela zahtjev za razrješenje


 


Nakon izlaska iz istražnog zatvora u Remetincu bivša HDZ-ova državna tajnica i kninska gradonačelnica Josipa Rimac nije željela komentirati istragu u aferi Vjetroelektrane, u kojoj je uhićena krajem svibnja, ističući da istraga nije javna i još uvijek traje.


“Nakon 124 dana mi je bilo najvažnije zagrlit svoje dijete. Jako dobro znate da postupak koji se vodi više nije tajan, ali isto tako da dok istraga traje ona nije ni javna pa ne mogu komentrati ništa vezano za istragu”, kazala je Rimac ispred zatvora gdje su je dočekale odvjetnica i članovi obitelji.


“Susretat ćemo se sigurno kroz ovaj postupak pa ćete znati više detalja”, poručila je Rimac okupljenim novinarima.


Odgovarajući na pitanja Rimac je kazala da je odmah nakon što je osumnjičena podnijela zahtjev za razrješenjem s mjesta državne tajnice u Ministarstvu uprave jer je to smatrala svojom obvezom i dužnosti.


“Isto tako sam zatražila nakon 24 godine ispisivanje iz stranke jer smatram da je to moja obveza i dužnost. 24 godine sam bila član shvaćam i razumijem postupke stranke jer to nije jedino isključenje koje se desilo svih ovih godina”, kazala je Rimac.


 


U zatvoru napisala knjigu


 


Potvrdila je da je zatražila aktivaciju modela koji bivšim dužnosnicima omogućava da šest mjeseci primaju punu, a još šest mjeseci pola plaće, ali i da je u zatvoru napisala knjigu koja se zove “Mater i ćaća pet kćeri”, posvećenu njenim roditeljima i sestrama.


Ustvrdila je da ju nitko od kolega nije razočarao jer “pozicije, funkcije i titule donose neke prijatelje”, ali ih i odnose kada “funkcije i titule izgubite”.


Na pitanje planira li optužiti “neke ljude iz vlasti” Rimac je kazala da “voli sve ljude”. “Sve moje drage prijatelje, stranačke kolege, a i one koji nisu iz stranke kojoj sam do jučer pripadala formalno, ali srcem uvijek”, kazala je Rimac.


Nije željela odgovoriti na pitanje je li joj netko dojavio da joj je u automobilu postavljena “buba” za prisluškivanje koju je pronašla, što je prema neslužbenim podacima ubrzalo policijsku akciju u aferi Vjetroelektrane.


 


Istražni zatvor posljednji joj je put produljen 28. kolovoza. Iako je sudac istrage tada prihvatio prijedlog Uskoka da zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke “iza rešetaka” ostane još dva mjeseca Josipi Rimac prihvaćena je žalba i ona je morala biti puštena 29. rujna.


Potkraj kolovoza Uskok je i treći put proširio istragu protiv Rimac, a ona je i tada izjavila da se ne osjeća krivom.


Osim Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke u istom slučaju ranije bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, koji su pušteni da se brane sa slobode.


Uskok ju, zajedno s ostalim suosumnjičenicima među kojima je više političara, čelnika javnih tvrtki te poduzetnika, sumnjiči za niz koruptivnih kaznenih djela, od pogodovanja tvrtkama za izgradnju vjetroelektrana do sređivanja stručnih ispita.