ODRŽANO ROČIŠTE

Evo zašto suđenje Sanaderu i HDZ-u za Fimi Mediu traje više od 10 godina: Teške bolesti, korona, operacije, poništenje presude, izmjene optužnice…

Hina

Ivo Sanader u četvrtak će promovirati knjigu kojom negira da je kao premijer i predsjednik HDZ-a provodio detuđmanizaciju Hrvatske / Foto Nenad REBERŠAK

Ivo Sanader u četvrtak će promovirati knjigu kojom negira da je kao premijer i predsjednik HDZ-a provodio detuđmanizaciju Hrvatske / Foto Nenad REBERŠAK

Uskok tereti Sanadera da je sebi pribavio 15,2 milijuna kuna, a HDZ za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna i traži da im se ti iznosi oduzmuZAGREB – Izjašnjavanjem okrivljenika o izmjeni optužnice iz srpnja ove godine, na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak je nastavljeno ponovljeno suđenje u aferi Fimi media.


Nekadašnji HDZ-ov premijer Ivo Sanader, bivši stranački rizničar Mladen Barišić i nekadašnji glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček izjasnili su se kako nisu krivi. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević je svoj nedolazak na raspravu opravdala bolešću.


Zadnja rasprava je odgođena početkom rujna jer je Sanader bio hospitaliziran i operiran, dok su Barišić i Pavošević bili teško bolesni.
Riječ je o tehničkoj izmjeni optužnice kojom se činjenični opis morao uskladiti s dosadašnjim izvedenim dokaznim postupcima, što uključuje i navode o nepripadajućoj imovinskoj koristi iz prve nepravomoće osuđujuće presude koju je ukinuo Vrhovni sud.


Uskok tereti Sanadera da je sebi pribavio 15,2 milijuna kuna, a HDZ za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna i traži da im se ti iznosi oduzmu.


Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.


No, rasprava je prekinuta u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu, a razlog je bila bolest suoptužene vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak koja je u međuvremenu umrla.


Suđenje je formalno krenuo iznova krajem siječnja, ali se rasprave nisu održavale zbog epidemije koronavirusa i zagrebačkog potresa.


Uz Sanadera koji je ranije u tom slučaju nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.


Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je preko Fimi medije izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, odbacuju krivnju.


Sanader koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki.