Tragedija u Dugom Ratu

Dvoje štićenika poginulo u velikom požaru u privatnom staračkom domu. O nelegalnom radu ustanove pisalo se i prije dvije godine

P. N.

Foto Milan Sabic PIXSELL

Foto Milan Sabic PIXSELL

Sanja Nazlić iz splitske policije potvrdila je kako su evakuirani štićenici premješteni u prizemlje domaPožar u Obiteljskom domu za starije Providenca u Dugom Ratu, u kojem su večeras smrtno stradala dva štićenika, izbio je u jednoj od soba na prvom katu zbog čega je njih 19 evakuirano, a neslužbeno se doznaje i kako je u splitski KBC primljena jedna osoba koja nije životno ugrožena.


U splitski je KBC prevezen korisnik doma koji se nagutao dima zbog čega je prevezen u bolnicu. U domu je, kako je neslužbeno potvrđeno, u trenutku izbijanja požara, bilo 50-tak korisnika.


Sanja Nazlić iz splitske policije potvrdila je kako su evakuirani štićenici premješteni u prizemlje doma.
Požar je u Providenci izbio u 19.20 sati, gasilo ga je 30-ak vatrogasaca iz DVD-ova Omiš i Dugi Rat, a vatru su stavili pod kontrolu oko 20 sati.


O staračkom domu na istoj adresi pisalo se i prije dvije godine. Slobodna Dalmacija tada se opširno bavila temom nelegalnog rada doma koji je tada radio pod imenom “Lazar”. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, tada je potvrdilo da od 2014. godine, kada je ustanova na istome mjestu djelovala pod imenom “Toleranca”, a kasnije kao “Lazar”, nije ispunjavala minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga. Ukratko, radili su nelegalno.


Tadašnja pružateljica usluga je u prosincu 2018. godine najavila zatvaranje tog doma, a iz podataka objavljenih na internetu vidljivo je da današnji dom pod novim imenom posluje od 2018. godine na istoj lokaciji kao i prethodno navedena dva doma.