Reagiranje

Nela Valerjev Ogurlić: ‘Nisam iskrivila Vaše navode, citirala sam Vašu autoriziranu izjavu’

Nela Valerjev Ogurlić

Nisu mediji proizveli razmirice i nesposobnost da riješite ovaj slučaj, već svi vi koji se već deset godina batrgate oko jedne na prvi pogled neugledne starogradske kućice. Mediji su to samo objavili, pa tako i Vaše izjave, od kojih sam neke i ovom prilikom navela da bih ukratko podsjetila na povijest slučajaKonzervatore Bistroviću, u nevjerici čitam objede koje ste ispisali o Novom listu, rubrici kulture i meni zbog teksta o Kući Colazio. Apsolutno je netočna Vaša tvrdnja da »mediji zagovaraju projekt prezentacije Principije, arhitekta Nenada Fabijanića, dok je druga strana ostavljena da svoje mišljenje iznosi na znanstvenim skupovima i stručnim predavanjima koje mediji sustavno prešućuju ili iskrivljuju.«


Novi list je u ovoj priči bio otvoren svim stranama i davao im prostora da se izraze, sada i ranije. Razlika je samo što »konzervatorsku stranu« ne predstavljate više Vi, bivši pročelniče Konzervatorskog odjela Rijeka, već aktualna pročelnica Biserka Dumbović-Bilušić. Također, umjesto bivšeg predsjednika Hrvatskog vijeća za kulturna dobra sada je riječ dobila Katarina Horvat-Levaj s Instituta za povijest umjetnosti. Jer dok je prije Vijeće bilo pozvano arbitrirati, sada je baš ona bila zadužena napraviti konzervatorsku studiju koja će objediniti sve prijašnje spoznaje o Kući Colazio i ustanoviti definitivne konzervatorske smjernice za njenu obnovu i prezentaciju.


Dakle sugovornici su odabrani po ključu svojih nadležnosti, a ne po osobnim preferencijama novinara. Problem medijske pristranosti ovdje jednostavno ne postoji. Jedini problem je to što se Vama ne sviđaju zaključci Horvat-Levaj pa je svrstavate na protivničku stranu, a očito tako doživljavate i pročelnicu Konzervatorskog odjela Rijeka.Konzervatore Bistroviću, moram Vam skrenuti pažnju da to nije problem novinara i medija, nego Vaš, i to ozbiljan. Nisu mediji proizveli razlike u stručnim gledištima, konzervatorske podjele, razmirice i nesposobnost da riješite ovaj slučaj, već svi vi koji se već deset godina batrgate oko jedne na prvi pogled neugledne starogradske kućice. Upravo zbog toga sada je predmet i proslijeđen na rješavanje višoj instanci Ministarstva kulture. Mediji su to samo zabilježili, registrirali, objavili, zajedno s tumačenjima stručnjaka, među kojima su i Vaše izjave, od kojih sam neke i ovom prilikom navela da bih ukratko podsjetila na povijest slučaja i potpuno oprečne stavove o starosti i vrijednosti kuće koja se ispriječila završetku uređenja Arheološkog parka Principij.

Problematična konstatacija


Nije istina da sam Vaše navode iskrivila. Citirala sam Vašu autoriziranu izjavu, svojedobno dostavljenu u pisanom obliku, iz koje sam izvukla ključnu misao da »štiteći zgradu na Principiji, štitimo zadnje ostatke renesansnog urbanizma Rijeke«, uz napomenu da »ispod zgrade nisu sačuvani vrijedni nalazi koji bi zaslužili prezentaciju.« Bistroviću, molim Vas! Pa nisam ja iza Kuće Colazio sazidala pročelni zid bazilike principija niti sam ja s kuće uklonila renesansna obilježja! U svemu što ste napisali blateći Novi list, rubriku kulture i mene osobno istina je samo to da Vas već dugo nisam nazvala telefonom. Oprostite, nisam znala da Vas to toliko pogađa. A pogotovo nisam mogla naslutiti da ste i neke priče sastavljali razmišljajući o tome što volim i želeći mi udovoljiti. Ne znam jeste li svjesni koliko je problematična ova Vaša konstatacija. Dopustite da budem slikovita.
Ima pojedinaca koji vjeruju da su u svemu ispravni i o svemu najbolje obaviješteni pa umisle da bismo sa zahvalnošću trebali objaviti sve što nam ponude. Oni pišu pisma, mejlove, nazivaju urednike i novinare, znaju i skoknuti do redakcije. Neki ponesu i čokoladice. U početku su najčešće prijateljski nastrojeni. Imaju fantaziju da mi uživamo u njihovom udovoljavaju našim željama. Kad shvate da užitak nije obostran, postanu neugodni. Optužuju nas da smo neuki, korumpirani, tendenciozni…


Prepoznajete li se, konzervatore Bistroviću?


Da izbjegnemo buduće nesporazume, obavještavam Vas da teme o kojima pišem biram isključivo u dogovoru s urednicima. I one koje volim i one koje su mi manje drage. Naravno, pričam s ljudima, proučavam materijale, prikupljam informacije na sve strane, osluškujem i tuđa razmišljanja, otvorena sam za sugestije, drukčija mišljenja, nemam zacementirane stavove. Međutim ne dolazi u obzir da mi drugi pišu ili diktiraju tekstove.


Vama, čini se, to nije strano!Iako me nigdje ne imenujete, pretpostavljam da se na mene odnose i ostale primjedbe, s obzirom da stalno govorite o »istoj« novinarki koja piše i o Kući Colazio, dakle ja sam i ta zbog koje stanovnici ovog grada ni danas ne znaju ništa o novim nalazima gotičkih zidnih slika u nekadašnjem augustinskom samostanu sv. Jeronima, jer kad ste me na njih uputili, ja sam pitala – zašto je to bitno.

Verbalni delikt


Konzervatore Bistroviću, da češće čitate Novi list možda biste uočili da sam baš puno pisala i s respektabilnim stručnjacima naširoko razgovarala o umjetničkom blagu nekad augustinskog, a danas dominikanskog samostana i crkve sv. Jeronima u Rijeci. Ako ste to propustili, onda se sigurno sjećate da sam se odazvala Vašem predavanju o gotičkim zidnim slikama u župnoj crkvi sv. Jurja u Lovranu. Kako to da se i tada nisam čudila zašto je to bitno.I dalje: članak o tom predavanju objavila sam petnaest mjeseci nakon što ste mi poslali priču o nenamjenskom korištenju spomeničke rente, poslije koje sam navodno obustavila komunikaciju. Jer, kako kažete: » Odonda me više nije nazvala na telefon.« OK, možda Vas zbilja nisam nazvala telefonom, ali mi smo komunicirali i uživo i mejlovima od kojih su neki i danas sačuvani u mom kompjutoru i pomažu da precizno rekonstruiram događaje. Tako ste mi jednom ničim izazvani poslali i mejl u kojem me obavještavate da ste kupili Novi list, jer čekate da Vam objave neko reagiranje, pa ste usput pročitali i vijest koja Vas je neugodno iznenadila – da se ponovno uvodi »verbalni delikt«, odnosno sramoćenje kao novo kazneno djelo protiv časti i ugleda. Zanimljivo, zar ne? Da Novi list čitate češće, a ne samo kad u njemu čekate objavu vlastitih tekstova, možda ne biste tako uvjereno tvrdili da je i rubrika kulture postala crna kronika.Nažalost, živimo u društvu i vremenu kad se crna kronika prelila u sve sfere života pa se to doista odražava i u novini. Međutim naša rubrika kulture ipak se prvenstveno trudi promicati pozitivne vrijednosti. U to ime neke stvari i prešutimo.

Tako, recimo, nikad nismo pisali, ni u jednoj rubrici, kako je bivša ministrica kulture zbog toga što niste dolazili na posao i odazivali se na službene pozive za Vama organizirala policijsku potragu! Sjećate se, policija Vas je tražila i kod roditelja. O tome ste mi osobno pričali, usput se žaleći kako nemate službeni auto pa se morate patiti autobusom – mojim glavnim prijevoznim sredstvom.


Slušajući Vas kako se jadate imala sam dojam da biste rado investirali u još jedan broj Novog lista kad bismo o tome objavili priču – naravno uz uvjet da Vas prikažemo kao žrtvu.Konzervatore Bistroviću, uvodno sam napisala da sam Vaše objede čitala s nevjericom. No kad sam došla do dijela teksta u kojem se hvalite svojim zaslugama i nabrajate mjesta koja ste obišli, kao da ste jedini preostali konzervator na svijetu, preplavila me duboka nelagoda. Probudili ste u meni neku vrstu samilosti.Svako dobro Vam želim, kaže u svom odgovoru Nela Valerjev Ogurlić.